Кой е по-умен: кучета или котки?

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

Ивайло Красимиров

Собствениците на кучета и котки правят много предположения за интелигентността на своите четириноги спътници. Разбира се, всички обичаме да си представяме, че нашите кучета или котки са най-умните животни, които някога са донасяли хвърлена топка. Така че можем ли да разрешим вековния дебат? Кой вид е по-умен: кучета или котки?

Оказа се, че отговорът не е толкова ясен, колкото биха искали любителите на домашни любимци.

„Изследователите на кучешкото познание сами по себе си не изучават„ интелигентност “, ние разглеждаме различни аспекти на познанието“, казва Александра Хоровиц, старши научен сътрудник, специализиран в познаването на кучета в колежа Барнард в Ню Йорк и автор на книгата „Вътре в кучето“ : Какво кучетата виждат, миришат и знаят.

Всъщност Хоровиц поставя под въпрос човешкия навик да се сравнява интелигентността между видовете.

„Най-просто казано котките са умни в нещата, които котките трябва да правят, а кучетата в кучешките неща“, казва тя. „Не мисля, че изобщо има смисъл да говорим за относителните„ умни “видове.“

Брайън Харе, професор по еволюционна антропология в университета Дюк, се съгласи с тази оценка.

„Да попиташ дали кучето е по-умно от котката е като да попиташ дали чукът е по-добър инструмент от отвертката – зависи за какво е проектиран“.

Това не означава, че изследователите на поведението на животните не са се опитвали да измерват интелигентността на кучета и котки – или по-точно когнитивните способности извън тези, необходими за поддържане на живота.

Кристин Витале, асистент по здраве и поведение на животните в Unity College в Мейн, каза, че интелигентността на животните обикновено се разделя на три широки области: способност за решаване на проблеми, формиране на концепции (способността да се формират общи понятия от конкретни преживявания) и социална интелигентност.

Витале изучава предимно котки, а настоящият й фокус върху вътрешния живот на котките се върти около социалната интелигентност. Често стереотипни като изолирани и незаинтересовани от хората, котките всъщност показват висока степен на социална интелигентност, „често на същото ниво като кучетата“, каза тя пред Live Science.

Например, проучванията показват, че котките могат да правят разлика между имената си и подобни звукови думи и е установено, че предпочитат човешкото взаимодействие пред храната, играчките и ароматите. Човешкото внимание има значение за котките: Проучване от 2019 г., публикувано в списанието Behavioral Processes, установи, че когато човек обърне внимание на котка, котката реагира, като прекарва повече време с този човек.

В едно от редките проучвания, директно сравняващи котки и кучета, изследователите не установяват значителна разлика между способността на вида да намира скрита храна, използвайки сигнали от посоката на човека. Изследователите обаче отбелязват, че „котките нямат някои компоненти на поведение за привличане на внимание в сравнение с кучетата“. (Собствениците на домашни любимци, които са гледали куче да проси в чинията си за хранене, докато котка се отдалечава, знаят точно какво са забелязали изследователите.

Котките и кучетата са интелигентни в различни неща, те са интелигентни по различни начини. Общоприетото схващане е, че размерът на мозъка диктува относителната интелигентност и ако това винаги е било вярно, изглежда, че кучетата надделяват.

Харе казва, че той и антропологът от Университета в Аризона Евън Маклийн са наели повече от 50 изследователи по целия свят, за да приложат тест, който са разработили върху 550 животински вида, включително „птици, маймуни, кучета, лемури и слонове“, каза той.

Идеята е била да се тества една когнитивна черта, самоконтрол или това, което изследователите наричат ​​„инхибиторен контрол“, при различните видове. Техният тест, докладван в статия от 2014 г., публикувана в списанието Proceedings of the National Academy of Sciences, е животинската версия на известното изследване на Станфордския университет от 1972 г., в което деца на възраст от 3 до 5 години бяха тествани върху способността им да се хранят.

Проучването на различни видове показа, че „колкото по-голям е мозъкът на едно животно, толкова по-голям самоконтрол то показва“, казва Харе. Способността да се упражнява самоконтрол е един от показателите за по-висока когнитивна функция.

Но има една уловка: Котките не бяха включени в теста, така че макар да можем да предположим как биха могли да се представят въз основа на размера на мозъка си, ние всъщност не знаем.

Друго нещо, което трябва да имате предвид, когато правите този вид оценка на интелигентността, е, че обикновено третираме кучетата и котките по различен начин, казва Витале.

„Например кучетата често са добре социализирани и посещават курсове за кученца, карат се с коли и отиват в кучешкия парк“, казва тя. „Собствениците на котки дават на котките си по-малко от тези видове социализация и възможности за обучение.“

И така, в крайна сметка кой печели? Може би е най-добре да оцените особения вид интелигентност на вашия домашен любимец, особено социалната интелигентност, която ги прави прекрасни спътници.

Публикувано в Live Science.


Така и така си тук …

… искаме да те помолим за услуга. Ние сме малка независима редакция, което значи, че сами си решаваме какво да правим и за какво да пишем. Нямаме абсолютно никакви зависимости към рекламодатели, собствениците ни не са милионери, нямаме никакви взаимоотношения с политици или пък бизнесмени. Никой не редактира редактора. Никой не „насочва“ мнението ни. Затова ти можеш да ни подкрепиш. Ако ни четеш редовно и смяташ, че статиите, които качваме са полезни, интересни или забавни, може да натиснеш бутона по – долу и да дариш сума по свое усмотрение.
Грешка, групата не съществува! Проверете синтаксиса! (ID: 5)
Категории на статиите:
Животни · Наука

Коментарите са затворени.

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори