Левитиращо такси ще се появи в Тел Авив

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

© SkyTran
Антония Михайлова

Тел Авив реши да стане първият в света град със система на обществен транспорт с магнитно окачване.

SkyTran се описват от разработчиците като „джетсъни” в реалния живот. Твърди се, че това е екологично чиста, евтина, бърза и комфортна алтернатива на автомобилите и автобусите.

Двуместните вагони се извикват като такси през интернет или мобилно приложение непосредствено на спирката и идват практически мигновено. До крайната си цел те се плъзгат без спирки и препятствия.

Системата е разработена от инженери на НАСА и компанията SkyTran, базирана в Изследователския център „Еймс” в Калифорния, където сега се строи пълномащабен работен прототип на SkyTran.

Да се изгражда или разширява метрото, е скъпо и опасно, много по-лесно е да се внедри SkyTran – трасето се монтира на 6 метра над земята на модулен принцип.

Спирките – просто стълба и платформа – се разполагат така, че разстоянието до всяка зона на покритие да не надвишава 400 метра. Наближавайки спирката, вагончето преминава на отделен път, за да не забавят скорост капсулите, които идват отзад.

Леките вагони се произвеждат от композитни материали и се захранват от ток, подаван отгоре, както при трамваите и тролеите. Генералният директор на SkyTran – Джери Сандърс отбелязва, че в бъдеще трасето ще бъде снабдено със слънчеви батерии и тогава SkyTran ще стане „най-зелената” система на обществен транспорт в света.

Минимизирането на триенето позволява ускорение до 240 км/ч, запазвайки плавно движение, но в градски условия скоростта, разбира се, ще е по-ниска.

Сандърс смята, че въздушното такси ще е по-скъпо от автобуса, но все пак по-евтино от такси.

Освен Тел Авив заинтересуваност са изразили и други градове в Израел, а също Индия, Индонезия, Малайзия и разбира се, САЩ.

Източник: Design Boom

Грешка, групата не съществува! Проверете синтаксиса! (ID: 5)
Категории на статиите:
Технологии

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


*

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори