Лъжецът се познава, но не по очите

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

Джим Кери в "Лъжльото". Снимка: Universal Pictures
Антония Михайлова

Британски учени опровергаха съществуващата теория, че лъжецът може лесно да се разкрие по очите. Дълго време се смяташе, че ако човек гледа нагоре и надясно, той навярно лъже, а ако гледа нагоре и наляво, значи си казва истината. Изследователи от Единбургския университет и от научен център във Великобритания след редица проведени наблюдения изяснили, че това са митове.

Според тях връзката между това, което човек казва, и посоката, в която гледа, е един от методите на невролингвистичното програмиране (НЛП), едно от основните изследвания на човешкото поведение. Изхождайки от тази теория, ако човек гледа надясно, то по-скоро нещо недоизказва или не казва истината. Ако гледа наляво, това означава, че усилено си припомня за нещо.

Било проведено интересно изследване. Няколко доброволци били приканени да лъжат и да говорят истината пред камера. След това друга група гледала запасите и определяла кой е лъжец и кой си казва правичката.

Мнозина наистина смятали, че лъжецът може да се определи по очите, а по-точно по определени движения. Но проф. Каролина Ват от Единбургския университет твърди, че е дошло време да се отхвърлят подобни теории. Според нея не съществуват доказателства за пряка връзка между движенията на очите и това дали лъже човек, или казва истината. Изследването го потвърдило.

Според проф. Ричард Вайсман от Харфордширския университет има пет начина да определим дали ни лъжат, без да е необходимо да сме психолози. Първото, на което трябва да обръщаме внимание, е, че когато човек не казва истината, той доста често подчертава своята причастност към събитието, повтаря местоимението „аз” и производните му „мене”, „мен” и т.н. На подсъзнателно ниво той сякаш доказва своята причастност.

Второто е да се обърне внимание прави ли човекът паузи и колко често се препъва в разговора. Също за лъжеца са характерни междуметия от рода на „мммм”, „ъъъъ” и т.н. Често, когато човек лъже, се старае да се концентрира, което води до минимизация на движенията. На това също трябва да се обърне внимание. Или обратно – лъжецът започва да размахва ръце, да си попипва косата или ноктите по време на разговора.

Източник: Scoop.it

Категории на статиите:
Аз, човекът

Коментари

  • Наблюдателят(този,който провежда експеримента)също влияе върху резултата. Двама души с различни убеждения могат, чисто технически, да достигнат до противоположни резултати и изводи. 🙂

    Chiron 10 ноември 2012 10:17 Отговор

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


*

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори