Мегацунами може да връхлети Хаваите

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

Ивица светлина над Хаваите. © NASA
Антония Михайлова

Цунами с височина над 300 метра може да връхлети Хаваите. Дори не можем да си представим подобно бедствие, но изследователи твърдят, че е напълно реално да се случи в скоро време. Учените са споделили съображенията си на конференцията на Американското геофизическо общество.

За разлика от вълните цунами, предизвикани от земетресения, голямата вълнà на Хаваите може да възникне от гигантски свлачища и разрушения от вулкани. Това се случва на около всеки 100 000 години и е свързано с изменението на климата, казва Гари Макмарти от Хавайския университет в САЩ.

Например на десетки метри от Ка Лае (най-южната точка на Големия остров и на САЩ) лежат камъни с размери на автомобил. Преди около 250 000 години цунами е изхвърлило камъните на 250 метра нагоре по склоновете на острова, пояснява Фернандо Маркес от Лисабонския университет в Португалия. Днес те са по-близо до водата, защото на главния остров Хавай е разположен един от най-големите вулкани в света, който под тежестта на собствената си маса потъва с 1 мм на година.

Там групата на Макмарти е открила отлагания от две по-млади и по-слаби цунами, връхлетели преди 50 и 13 хил. години. Според учения причините за катаклизмите са подводни свлачища от склоновете на близкия вулкан Мауна Лоа. Вълните са отнесли коралите и грамадните камъни на 150 м навътре в сушата.

Смъртоносни цунами, предизвикани от свлачища, се случват на вулканични острови по целия свят и представляват заплаха дори за източното крайбрежие на САЩ. „Те са навсякъде, но ние нямаме исторически свидетелства за тях, затова се налага сами да отидем назад във времето”, пояснява Антъни Хилденбранд от университета Париж Юг XI, който помогнал в откриването на отлаганията от древните цунами.

Падащите камъни са като весла, избутващи водата. Но независимо от съкрушителния локален ефект, такива цунами губят своята сила в открито море и не достигат до далечните брегове, за разлика от вълните цунами, предизвикани от земетресения.

Гигантските свлачища очевидно се активират в периоди на повишаване на морското ниво, когато климатът става по-топъл и влажен, отбелязва Хилденбранд. Изследователите смятат, че покачването на водата нарушава устойчивостта на склоновете на вулканичните острови, а интензивните дъждове ги размекват още повече.

За последните 4 млн. години на Хаваите е имало поне 15 големи свлачища и последното от тях се е случило преди 100 хил. г., смята Геологичната служба на САЩ. Един от монолитите, свлякъл се от остров Оаху, е бил с размерите на Манхатън.

Източник: LiveScience

 

Категории на статиите:
Природа

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


*

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори