Може би древни моряци са създали Стоунхендж и други мегалити

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

Public Domain
Ивайло Красимиров

Стоунхендж и подобни големи, подредени скални структури в Европа могат да имат общ произход.

Ловците от Северозападна Франция може би първоначално са създали тези мегалити преди около 7000 години и са ги разпространили в цяла Европа, според ново проучване, публикувано на 11 февруари в списанието Proceedings of the National Academy of Sciences.

Преди това се смяташе, че мегалитите произхождат от Близкия изток, но днес все повече антрополози са съгласни, че те са независимо създадени на различни места в Европа, според списание Science.

Подобни мегалити има и в България, като Странджа е особено богата на тях. В планината има десетки подобни градежи. Наричат се „долмени“. Изградени са от няколко положени отвесно каменни плочи, които образуват камера и са покрити с друга каменна плоча. Свързани са с религиозните вярвания и ритуали на древните хора и много често са използвани за погребения. Датирани са към бронзовата и към ранната желязната епоха.

В новото проучване, Бетина Шулц Полсон (Bettina Schulz Paulsson), археолог от Университета в Гьотеборг в Швеция, търси в литературата радиовъглеродни данни (метод, който разкрива възрастта на скалите и структурите) за над 2400 места в Европа. Тя изучава мегалитите, предмегалитните гробници и всякаква информация, която може да разкрие данни за това как са изработени скалните структури и за хората, които са ги изработили.

Тя установява, че най-ранните мегалити в Европа са възникнали в Северозападна Франция около 4700 г.пр.Хр. Този регион също така е единственият известен мегалитен обект, който също съдържа гробници, датиращи от 5000 г.пр.Хр., което може да означава, че такива мегалити за първи път са създадени там, пише Полсон.

Около 400 години след първите мегалити, през 4300 г. пр. Хр., подобни структури започват да се появяват по крайбрежията на Южна Франция, Средиземно море, Иберийския полуостров и други райони. Самият Стоунхендж вероятно е бил създаден около 2400 г. пр. Хр.

Тъй като тези структури обикновено се появяват близо до бреговете, Полсон смята, че идеята за мегалитите може да е била разпространена от моряците по това време. Всъщност интересът на древните архитекти към морето е гравиран в белези на кашалоти и морски живот на първите мегалити в Северозападна Франция.

Докато някои изследователи са съгласни с констатациите, други твърдят, че е трудно да се изключи възможността хората от различни региони да изобретяват тези мегалити самостоятелно или че друг регион има по-ранни мегалити от тези във Франция, пише Science.

Грешка, групата не съществува! Проверете синтаксиса! (ID: 5)
Категории на статиите:
Антропология · Археология

Коментарите са затворени.

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори