Може ли младата кръв да забави стареенето?

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

Ивайло Красимиров

Ново изследване за това, дали млада кръв може да забави или спре процеса на стареене, не показва много оптимистични резултати. За съжаление, тази техника, за която се говори отдавна, няма потенциала на който много хора се надяват. Все пак хората от екипа изтъкват, че изследванията са още в начален стадий.

Това изследване обхваща група възрастни хора, страдащи от Алцхаймер, на които ежеседмично се инжектира кръвна плазма от млади хора между 18 и 25 години. Макар да има някои подобрения в поведението на възрастните, някакви съществени ефекти в лечението на болестта не са наблюдавани.

Изследваните възрастни не са се справили по-добре с тестове, проведени за да се установи възможността им да научават неща след продължителния период на третиране с кръвна плазма от млади хора. Все пак са отчетени някои подобрения във възможностите им да извършват ежедневните си задачи, като приготвяне на храна или излизане извън дома.

Идеята да се бори възрастта с кръвна плазма от млади хора идва още от 19 век, като процедурата се нарича парабиоза. В ранните етапи са били правени опити за свързване на кръвоносните системи на две мишки, стара и млада, за да се види въздействието от това върху двете.

През последните години тази техника бе подновена и показа подмладяване на черния дроб, мозъка и мускулите на стара мишка.

При новото изследване първоначално се е планирало на една група възрастни пациенти да се дава безобидно съединение с плацебо ефект, а на друга да се инжектира плазма от млади хора, като след няколко седмици двете групи трябвало да се разменят.

Този план обаче не се осъществил, защото част от хората се отказали от опита. Изследването се видоизменило и на една част от пациентите инжектирали плазма 4 седмици, след което сравнили реакциите им с тези на които било давано безобидното съединение.

„Алкахест“, технологичната компания извършила опита все пак счита, че той дава надежда и резултатите са окуражаващи и планира нови изследвания, за да се установи по-точно наличието или липсата на положителен ефект.

В новото изследване ще се използва само тази част от плазмата на млади хора, в която се съдържат фактори на растежа, което е дало по-добри резултати при опитите с животни. Намерението е да се тества по-голям брой болни от Алцхаймер, на които да се инжектират различни дози плазма за различен период от време.

Въпреки все още недоказания ефект и неубедителните резултати, на много места по света тази процедура се предлага, като двудневен курс на „лечение“ струва около 8000 долара.

Тагове:
Категории на статиите:
Медицина

Коментарите са затворени.

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори