„Мръсната буря” и красотата на мълниите

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

Антония Михайлова

„Мръсна буря“ е рядко зрелище, от което буквално дъхът спира. През март операторът Марг Зеглат е успял да заснеме това необикновено явление. Подробностите разказва BBC Earth.

Операторът, сценарист и – както нарича себе си – геонавт Марк Зеглат, който, освен всичко останало, се е специализирал в снимки на вулкани, през март е успял да заснеме изригващата мощ на Земята в цялото ѝ ужасяващо и поразяващо въображението великолепие.

„Мръсните бури“ са изключително рядко природно явление, което понякога се съпровожда с голямо изригване на вулкан.

Този феномен, което е още по-необичайно и дори уникално, периодично се наблюдава по време на изригвания на вулкана Сакураджима в Япония, един от най-активните вулкани в света.

По време на експедиция Марк Зеглат имал късмета да стане свидетел на драматично изригване на вулкана и на невероятно природно представление от гръмотевици и мълнии.

Вулканът Сакураджима в Япония – един от най-активните в света.

„Терминът „мръсна буря“ обозначава мълнии, възникващи в облака, който се повдига от кратера на вулкана по време на изригване“, обяснява немският кинематографист от град Оберхаузен, който вече почти 20 години извършва експедиции към действащи вулкани.

„Сакураджима е единственият от известните ми вулкани, чиито ежедневни изригвания често се съпровожда с мълнии“, казва той. Но защо именно тук това се случва толкова често, засега не е ясно.

Макар че вулканичните мълнии са рядко явление, то доста често може да се наблюдава на Сакураджима, казва Зеглат.

„По време на обичайни бури се сблъскват кристали лед, в резултат на което протичат електрически разряди, водещи до мълнии. Във вулканичния облак по време на изригване вместо кристали лед се сблъскват частици пепел.“

За да заснемат на видео невероятните кадри от изригването на вулкана, Марк Зеглат и неговият приятел и съавтор Мартин Ритце очаквали момента, когато мълнията ще прониже стълба пепел, образувал се при изригването, знаейки че скоро ще последват ударна и звукова вълна, съпровождащи мощните изригвания.

„Ударната вълна и звукът възникнаха със задръжка от няколко секунди след като видяхме изригването. Тези няколко секунди ни накараха сериозно да се развълнуваме. Не знаех колко силна ще бъде ударната вълна.“

Зеглат успял да заснеме вулканична мълния по време на изригването на вулкана Синабунг на Суматра.

„Понякога ударната вълна достига такава сила, че разтърсва статива и закрепената на него камера.“

„Този път почувствах диханието на вятъра от самите недра на земята. Това беше един много кратък и много мощен порив.“

„След това моят приятел Мартин се разсмяхме на глас. Бяхме много щастливи.“

Мълнията, която можело да се наблюдава по време на изригването на вулкана Ейяфятлайокутъл през пролетта на 2010 година в Исландия, станала още един пример за „мръсна буря“. Взривните изригвания на вулканите се разделят на няколко типа в зависимост от характера на изригването.

Зеглат при вулкана Кракатау в Индонезия. Катастрофално изригване през 1883 г. отнело живота на над 30 000 души.

Обикновено изригването протича поради освобождаване на газовете, намиращи се под налягане в недрата на земната кора. В резултат на взривното изригване на повърхността се изливат потоци лава и се изхвърлят отломки от породи, пепел и т.н.

От 11 до 20 май 2010 година вулканолозите са съобщили за многобройни мълнии, наблюдавани в облаците пепел над вулканите. В основата на мощния облак може да се видят искри. Мълниите се съпровождали със силни гръмотевици.

Независимо от опасностите обаче мълниите имат и положителни страни.

Красотата и преимуществата на мълниите

Когато бурята утихне и може без опасност да излезете на улицата, вдишайте дълбоко въздух. Той ще бъде свеж и чист, най-вероятно с мириса на околната растителност, което е свързано с отделянето на етерични масла от иглолистните дървета и други растения.

По време на буря атмосферата се очиства от праха, прашеца и замърсяващите вещества. Това протича в резултат на свързването на малките частици с разрядите на мълниите, след което натежалите частици падат на земята.

Високата температура и налягане на разрядите преобразуват азота и другите газове на въздуха в полезни съединения, като азотни оксиди (NO и NO2) и азотна киселина (HNO3). Тези съединения действат като естествени торове, помагайки на растенията в производството на жизненоважни белтъци.

Не може да не отбележим някои други любопитни странични ефекти от въздействието на високата температура и налягането на разрядите върху околната среда. Сред тях са топенето на пясъка и други минерали във фулгуритите, наричани обикновено „вкаменени мълнии“.

Думата фулгурит произлиза от латински и означава „блестящо, светещо изгаряне“ и всъщност може да служи за описание на самата мълния. Фулгуритите, появяващи се в резултат на удар на мълния в повърхността на земята, представляват продълговати твърди предмети, подобни на гладки извити стъклени тръбички.

Формирани в един миг, те превръщат мимолетния проблясък на мълния във вечно свидетелство на естествената история на Земята – изкопаеми отломки от доисторически природни явления. Тяхната форма и размери зависят от силата на разряда на мълнията и минералния състав на почвата.

Преди да преминем към описание на друга природна стихия – вулканите, ще разгледаме още едно явление от „Игрите на атмосферата“: северното сияние. На него ще се спрем утре.

Грешка, групата не съществува! Проверете синтаксиса! (ID: 5)
Категории на статиите:
Искам да знам · Явления

Коментарите са затворени.

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори