На Марс е имало течаща вода за по-дълъг период, отколкото се смяташе

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

Ивайло Красимиров

Роботизираният роувър Curiosity, изпратен от НАСА на Марс, изследва кратера Гейл от 6 август 2012 г. Между многобройните открития направени с помощта на Curiosity се откроява това, според което се удължава времето, през което на Марс е възможно да е имало живот, такъв какъвто го познаваме днес.

Публикация в Journal Geophysical Research Letters обяснява откритите по – светли пръстени в кратера Гейл, представляващи скали с много висока концентрация на силициев диоксид. Това е причина те да са по-светли от скалите, които ги заобикалят. Според учените, това е индикация, че на Марс е имало течаща вода за доста по-дълъг период, отколкото се смяташе доскоро.

Концентрацията на силициев диоксид е много висока в тези участъци. Това което се вижда е, че силициевият диоксид изглежда е мигрирал между много стара утайка в по-млади надлежащи скали. Това означава, че дори когато езерото се е изпарило, в почвата са останали значителни количества вода за много по-дълго време отколкото се е предполагало досега. Това увеличава периода, през който животът на Марс е бил възможен.

По време на прекараните 1700 марсиански дни на планетата, роувърът Кюриозити е изминал около 16 км от дъното на кратера Гейл, което някога е било запълнено с вода езеро, нагоре по склоновете на планината Шарп, намираща се в центъра на кратера.

Концентричните образувания съдържащи високи концентрации на силициев диоксид са открити на 20 до 30 метра над утайките на дъното на древното езеро, които също съдържат високи концентрации на силициев диоксид. Учените обясняват високата концентрация на силициев диоксид в по-младите скали с възможността за течаща вода през техните пукнатини. Част от скалите са били първоначално дюни формирани от вятъра. Това е станало след пресъхването на езерото. Наличието на по-светли скали с висока концентрация на силициев диоксид, които за да се образуват изискват течаща вода, са индикация за наличието на течаща вода под повърхността доста по-дълго време от считаното досега.

Концентричните образувания с по-светъл цвят са били анализирани с лазерни инструменти и камери от Curiosity.

Кратерът Гейл е на възраст между 3.5 и 3.8 милиарда години и е образуван след удар от метеор в ранните години на Марс. Планината Шарп издигаща се в средата на кратера достига височина от около 5500 метра.

Грешка, групата не съществува! Проверете синтаксиса! (ID: 5)
Категории на статиите:
Слънчева система

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


*

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори