На Марс може да има достатъчно кислород, който да поддържа живот под повърхността

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

Curiosity на дюната Намиб. © NASA/JPL-Caltech/MSSS
Ивайло Красимиров

През последните години Марс изглежда все повече като място, където в миналото животът може да е процъфтявал. Сега някои изследователи вярват, че Червената планета може да има съставките, за да съществува живот и в настоящето. Просто трябва да се надникне под повърхността на планетата.

В изследване, публикувано в Nature Geoscience, ръководен от Jet Propulsion Laboratory (JPL) екип на НАСА анализира количеството на кислород в Марсианската земя, а заключенията му са повлияни от две ключови скорошни открития.

Първо, Роувърът Curiosity бе открил скали на Марс, които са силно окислени, вероятно резултат от проникването на вода в тях. На второ място са последните изследвания, които разкриха източници на морска вода на Марс.

Гледайки дълбоко в изобилието на кислород в скалите и потенциалния кислород в подземните резервоари с морска вода, учените установяват, че има достатъчно кислород за поддържане на прости видове живот под повърхността на планетата.

„Намерени са изненадващо много солени продукти, които могат да съществуват на различни места на Марс“, казва Влада Стаменкович, учен от JPL и водещ автор на проучването. „Те са напълно достатъчни, за да позволят аеробното дишане за микробите и дори гъбите, които са най-простите живи същества“.

Това отваря възможността за наличие на живот в различни „джобове“ на Червената планета – макар това изследване да не доказва, че има живот на планетата. А ако животът все пак е там, може да е трудно да се установи.

НАСА е склонна да избягва всяка област на Марс, която може да има водни отлагания, поради страх да не замърси евентуалните форми на живот там с устойчиви земни бактерии. Това означава, че повечето роувъри, включително и предстоящият Марс 2020, са оставени преобладаващо да търсят доказателства за минал живот.

Но има доказателства за големи подземни солени езера, включително и на Южния полюс на Марс. Това би било най-доброто място да се търсят форми на живот, защото наличието на кислород ще даде на евентуално наличните микроби нещо, което да дишат.

„Кислородът ще се окаже наличен на Марс повече, отколкото някога сме мечтали, и това ще ни позволява да гледаме по нов начин на евентуален живот на Червената планета“, казва Стаменкович.

Това също променя виждането за Марс, което имаме от 60-те години на миналия век, когато мисиите „Маринър“ откриха един привидно сух и пуст свят. Оттогава търсихме доказателства за някогашно наличие на вода на Марс, каквито доказателства сега имаме в изобилие. Това означава, че минал живот там е имало и може би имаме изключителен шанс за намирането на здрави микроби днес.

Тези констатации означават, че може да има няколко места, където формите на живот могат на теория да съществуват и че можем да открием организми точно под повърхността на планетата.

„През последните 40 години хората не смятаха, че кислородът ще има някакво значение за живот на Марс“, казва Стаменкович. – „Искаме да променим тази догма“.

Публикувано в Popular Mechanics.

Грешка, групата не съществува! Проверете синтаксиса! (ID: 5)
Категории на статиите:
Слънчева система

Коментарите са затворени.

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори