Voyager 2 може би напуска Слънчевата система

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

Ивайло Красимиров

Сондата на НАСА Voyager 2, може да е близо до присъединяване към своя близнак Voyager 1 и да навлиза в междузвездното пространство.

Корабът установява пет процента увеличение на космическите лъчи от края на август насам, което предполага, че е близо до пресичането на хелиопаузата (ръба на слънчевия вятър, както и на хелиосферата) и навлизането в междузвездното царство.

Voyager 1 отбеляза подобно увеличение през май 2012 г., така че сега неговият колега с номер 2 дава повторно подобни характеристики.

Екипът управляващ мисията обаче предупреди, че Voyager 2 е на различно място на звездната карта и на различна траектория, така че не е задължително да излезе извън Слънчевата система в подобна времева рамка като Voyager 1.

От друга страна, границите на самата хелиосфера се променят в хода на 11-годишния цикъл на Слънцето. Данните показват, че нещо особено се случва на Voyager 2. Според учените обаче, може да отнеме месеци докато сондата каже сбогом на Слънцето.

Това излизане извън Слънчевата система ще представлява базисен етап от проучването на дълбокия космос, когато се случи. Това ще бъде само вторият човешки обект, който ще навлезе в междузвездното пространство. Като се има предвид, че някакви бъдещите мисии извън Слънчевата система не се предвиждат в скоро, а и по-далечно време, пътуването на двете сонди с името Voyager за дълго време ще бъде единствен шанс за човечеството да „надникне“ в дълбокия космос извън Слънчевата система.

Категории на статиите:
Слънчева система

Коментарите са затворени.

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори