Над 5,5 млн. души годишно умират заради лош въздух

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

Рixabay.com
Антония Михайлова

Американската асоциация за съдействие на развитието на науката (American Association for the Advancement of Science — AAAS) е представила доклад, според който всяка година над 5,5 млн. души умират преждевременно от замърсяване на въздуха. Около половината от тези смъртни случаи се падат на страните с бързоразвиващи се икономики – Китай и Индия.

Днес за съхраняване на екологията по цял свят са взети решения за съкращаване на емисиите, но работата на електроцентралите, промишлените производства, отработените газове на автомобилите, малките частици изгорени въглища и дървесина във въздуха продължават да представляват силна опасност за здравето на човека.

Замърсяването на въздуха стои на четвърто място сред рисковите фактори за смърт, а също така се явява пусков механизъм за много заболявания. Изследователите предупреждават, че днешните цифри в близките 20 години само ще растат, ако не се предприемат най-строги мерки по снижаване на производствените емисии.

В Китай, един от лидерите по количество смъртни случаи, най-големият фактор на лошото качество на въздуха се явява изгарянето на въглища. През 2013 година това е убило около 366 000 души. Без спешно вземане на решение в областта на политиката, енергетиката и системите за контрол на замърсяването на атмосферата към 2030 година смъртните случаи от замърсяване на въздуха ще бъдат между 990 000 и 1,3 млн.

В Индия една от основните причини за ниското качество на въздуха е изгарянето на дървета, тор и други органични източници на енергия, необходими за отопление и приготвяне на храна. Милиони индийски семейства редовно се подлагат на въздействието на високи нива на прахови частици в собствените си домове.

За последните 50 години страните на Северна Америка, Западна Европа и Япония са постигнали огромни успехи в борбата със замърсяването на околната среда, използвайки екологично чисти видове горива, по-ефективни транспортни средства, съкращавайки изгарянето на въглища и въвеждането на ограничения за електроцентралите и заводите.

Въз основа на положителния опит на западния свят се планира разработването на методи по подобряване на качеството на въздуха в Индия и Китай.

Грешка, групата не съществува! Проверете синтаксиса! (ID: 5)
Категории на статиите:
Зелен свят

Коментарите са затворени.

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори