Нанофибърна мембрана обезсолява морска вода за минути

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

Ивайло Красимиров

Корейски учени твърдят, че нова техника за обезсоляване прави морската вода годна за пиене за минути. Изследователите са използвали процес на мембранна дестилация, който е довел до 99,9% отхвърляне на солта за един месец. Ако се комерсиализира тази технология, това решение може да помогне за облекчаване на кризата с питейната вода, влошена от изменението на климата.

Повече от 3 милиарда души по света са засегнати от недостиг на вода, като наличното количество прясна вода за всеки човек намалява с една пета за две десетилетия, според данни на ООН.

Новото проучване описва подробно начина за пречистване и обезсоляване на морската вода с помощта на нанофибърна мембрана като филтър. Учените са използвали мембранната дестилация и в миналото, но те са се сблъсквали с огромно препятствие, което е забавяло процеса. Ако мембраната стане твърде мокра или прогизне, тя вече не може да отхвърля солта. Излишно е да се споменава, че това е процес на увеличаване на нужното време, който принуждава учените или да изчакат мембраната да изсъхне, или да измислят допълнителни решения, като използването на въздух под налягане за освобождаване на уловената вода от порите.

За да преодолее това предизвикателство, корейският екип приема нано технология, известна като електроспининг, за да създаде използваната триизмерна мембрана. От научна гледна точка те използват поливинилов флуорид-ко-хексафлуоропропилен, като сърцевина и силициев аерогел, смесен с ниска концентрация на полимера като обвивка, за да се получи композитна мембрана със суперхидрофобна повърхност.

По същество това създава филтър, който има по-висока грапавост на повърхността и по-ниска топлопроводимост, което му позволява да обезсолява водата през период от 30 дни, без да е нужна смяна за освобождаване на водата уловена от порите. Пълният доклад е публикуван в Journal of Membrane Science.

„Коаксиалната нанофибърна мембрана има силен потенциал за обработка на разтвори на морска вода, без да страда от проблеми с намокрянето и може да е подходяща за приложения в дестилация в реални мащаби“, казва д-р Юнчул Ву, учен по материалознание в Корейския институт по строителство и строителни технологии. Той добавя, че мембраната може да е подходяща за „пилотни и реални мащабни дестилационни процеси.“

В момента основният метод, който се използва за пречистване на морската вода е чрез обратна осмоза, като се прилага в приблизително 20 000 обезсоляващи инсталации по целия свят. Но тези съоръжения изискват огромно количество електроенергия, за да работят, а също така създават концентрирана саламура като отпадъчен продукт, който обикновено се изхвърля обратно в морето. Затова не е чудно, че учените изследват нови решения, които не са толкова контрапродуктивни.


Така и така си тук …

… искаме да те помолим за услуга. Ние сме малка независима редакция, което значи, че сами си решаваме какво да правим и за какво да пишем. Нямаме абсолютно никакви зависимости към рекламодатели, собствениците ни не са милионери, нямаме никакви взаимоотношения с политици или пък бизнесмени. Никой не редактира редактора. Никой не „насочва“ мнението ни. Затова ти можеш да ни подкрепиш. Ако ни четеш редовно и смяташ, че статиите, които качваме са полезни, интересни или забавни, може да натиснеш бутона по – долу и да дариш сума по свое усмотрение.
Грешка, групата не съществува! Проверете синтаксиса! (ID: 5)
Категории на статиите:
Химия

Коментарите са затворени.

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори