Затвори x
IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Нова технология превръща морска вода в питейна за 30 минути

17 август 2020 г. в 10:07
Последно: 19 юни 2024 г. в 10:17

Като част от вълна изследвания на технологии за превръщане на солена вода в годна за пиене, учени казват, че могат да превърнат солени води в питейна сладка вода за около 30 минути.

Филтрацията използва метало-органична рамка или MOF, който е силно порест полимер, получен чрез комбиниране на метални частици с „координиращи“ органични парчета, наречени лиганди. Използва се ​ на слънце, което прави технологията подходяща за многократно приложение на място в близост до източници на солена вода.

Новият материал MOF се зарежда на слънце само за няколко минути, което възстановява структурата на заредените йони в материала, приготвяйки ги да абсорбират солта и други прахови частици от определено количество солена вода. Частиците се привличат и след това се вмъкват в МОФ. След това, на слънце, материалът „освобождава“ уловените соли.

Под „солената вода“ може да се опише всичко – от леко солено до водата на Мъртво море. Тук се включва и голяма част от подземните води в света, много реки и други сладководни тела и дори морска вода, която вече е преминала през друг метод на филтриране.

В своето проучване изследователите са взели проби от солена вода, в която са регистрирали над 2000 части на милион (PPM) замърсяване под формата на разтворени твърди частици. След половин час, PPM намаля до под 500, което отговаря на определението за „прясна вода.“ Националната администрация за океана и атмосфера (NOAA) казва, че океанът обикновено е около 3,5 процента физиологичен разтвор, което означава 35 части на хиляда или 35 000 PPM.

Изследователите обясняват, че една от причините новата им технология да е важна, е защото тя изисква само малко количество слънчева светлина, а не количеството енергия, необходимо за изпаряване на водата.

Докато сме склонни да мислим за филтрацията като за пасивна – наливане на вода върху филтър, например, или оставянето на водата да се изпари и да бъдат отстранени примесите, гъбата на MOF действа различно. Тя привлича и улавя частиците чрез технология имаща химически характер, активиран по един начин на тъмно и по друг начин на слънчева светлина.

„Откритието отваря нова посока за проектиране на материали за енергийно ефективно и устойчиво обезсоляване и пречистване на водата“, заключават изследователите.

Категории на статията:
Химия