Научен експеримент на Еверест беше прекъснат предсрочно

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

Wikimedia Commons
Антония Михайлова


В началото на май научна експедиция на връх Еверест, в която участва известният британски спортсмен Ричард Паркс (Richard Parks), е била прекъсната предсрочно.

Целта на експеримента е било изкачване на Еверест без кислородна маска, при което постоянно да бъдат вземани кръвни проби на Паркс, за да се установи как влияе недостигът на кислород върху когнитивните способности на човека на големи височини.

За аклиматизация екипът прекарал няколко седмици на по-малка височина. Както разказва научният ръководител на проекта – физиологът Дамиан Бейли (Damian Bailey) от университета на Южен Уелс, след две седмици над ледопада Кхумбу на южния склон на Еверест (височина 5486 метра) той провел поредния кръвен анализ на Парк и открил аномално високо количество и обем на еритроцити.

Според Бейли тази особеност е позволила на организма на Паркс да работи нормално на високо, където съдържанието на кислород във въздуха е двойно по-малко, отколкото на морското равнище.

Поради изобилието на еритроцити в кръвта мозъкът е получавал достатъчно кислород. Но тъй като подобна ситуация означавала висок риск от инсулт или инфаркт, било решено изкачването да бъде прекъснато, независимо че външно Паркс изглеждал напълно здрав.

Бейли е на мнение, че забелязаното явление може да е доста важно при катерене на големи височини. Прекарвайки прекалено дълго време на по-малки височини при подготовка за щурмуване на връх, алпинистите могат да се „свръхаклиматизират“, което няма да намали опасността за техния организъм, а напротив – ще увеличи риска.

Това предположение е в разрез с общоприетите днес възгледи, според които продължителната аклиматизация е задължителна при изкачване без кислородно оборудване. Отчитайки, че външното здравословно състояние на Паркс е било добро, не е ясно доколко разпространен е този проблем при катерене.

Ученият възнамерява да обработи получените материали, да проведе редица лабораторни тестове, а по-късно, при благоприятни условия, да повтори опита за изкачване, контролирайки кръвните параметри на Паркс.

Грешка, групата не съществува! Проверете синтаксиса! (ID: 5)
Категории на статиите:
Здраве

Коментарите са затворени.

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори