Не ходете там! Градовете, които навяват ужас

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

изоставени градове
Bodie State Park. Wikimedia Commons
Антония Михайлова

Някои места на нашата планета с право са си завоювали лоша слава, за други се носят легенди, трети предизвикват необясним ужас.

От странните и плашещи събития, случили се в различни изоставени градове, продължават да побиват тръпки.

Нека видим някои от тях.

изоставени градове

Една от евакуираните къщи в Love Canal. Public Domain

Love Canal е официално несъществуващо населено място, а фактически това е истински изоставен град. Построен е в 50-те години на миналия век върху сметище за химични отпадъци в американския щат Ню Йорк, а след известно време били принудени да го закрият – жителите на града постоянно боледували, деца се раждали с пороци на развитието. Днес тук няма никой, само редки туристи наминават да се снимат на фона на рушащите се къщи.

изоставени градове

Bodie State Park. Wikimedia Commons

Bodie State Park е още един американски град призрак. През XIX век тук кипял живот – златотърсачите намерили наблизо находище на „презряния метал“, построили къщи, работели през деня, а вечер се развличали в баровете и бордеите.

изоставени градове

Bodie State Park. Wikimedia Commons

Но всичко хубаво рано или късно свършва – в началото на ХХ век Боди бил изоставен. Градът угаснал, обеднял и опустял – хората заминали, като взели със себе си най-необходимото. Предприемчивостта на калифорнийските власти превърнала града в резерват, тоест в призрак, който туристите много обичат.

изоставени градове

Bodie State Park. Wikimedia Commons

Тук са се съхранили повече от сто старинни сгради, включително църква и училище. По града постоянно обикалят екскурзии. Изобщо – толкова не е страшно, че дори е обидно.

изоставени градове

Wikimedia Commons

Крако е разположен на скала в италианския регион Базиликата. Живописен, но нещастен – от самото си основаване през VIII век той постоянно страдал – ту го завземали, ту земетресения се случвали. През 1867 Крако бил окупиран от Кармине Кроко, когото днес много италианци смятат едва ли не за национален герой.

изоставени градове

Wikimedia Commons

След поредното земетресение, случило се в края на миналото столетие, хората окончателно напуснали Крако. Днес тук идват предимно хора, търсещи адреналин – скалата, на която е издигнат градът, може да се срути.

изоставени градове

Wikimedia Commons

Чилийският град призрак Хъмбърстоун е още една жертва на прогреса. Той се появил през XIX век насред чилийската пустиня благодарение на открито наблизо находище на селитра. Компанията Peru Nitrate привлякла хиляди работници тук и те живели на това място напълно щастливо – в града се сформирала специфична приятелска атмосфера, тъй като всичките му жители се занимавали с едно и също нещо. В Хъмбърстоун дори имало театър. Но тази приказка за социалната справедливост завършила, когато през 60-те години на миналия век находището било изчерпано.

изоставени градове

Wikimedia Commons

Следва типичната история – хората започнали да заминават, къщите опустели, градът фактически престанал да съществува. Но чилийските власти също проявили находчивост, като обявили Хъмбърстоун за национална забележителност. И – о, чудо – туристите се стичат натам. През 2005 година градът бил внесен в Списъка с обекти от Световното наследство на ЮНЕСКО, затова днес той буквално гъмжи от туристи от цял свят. Жалко за призраците.

изоставени градове

Carrie Kellenberger / Wiki

А това дори не е град, а футуристичен комплекс от няколко десетки къщи във формата на НЛО, който днес не съществува. Made in Тaiwan. Комплексът е построен през 70-те години в чест на видния политик и пълководец Чан Кайшъ. Смятало се, че тези летящи чинии ще побъркат туристите и те завинаги ще забравят за плажовете на Америка и Европа – ще идват само в Тайван да разиграват тук „Космическа одисея“.

изоставени градове

Carrie Kellenberger / Wiki

Но не било съдено плановете да се сбъднат – в Източна Азия се разразила енергийна и кредитна криза и НЛО-тата не били довършени. Комплексът дълго пустеел, а през 2008 година започнали да го събарят, за да издигнат на това място лечебен център.

изоставени градове

Public Domain

Историята на Припят е позната на всеки. След аварията на чернобилската АЕЦ тук не може да се живее – градът е покрит с радиоактивен прах. Сградите пустеят, някои се рушат. Властите се опасяват да сринат Припят, тъй като това ще вдигне опасния прах във въздуха.

Независимо че пребиваването тук е опасно, постоянно прииждат туристи, учени, журналисти и просто любопитни хора. А групата Pink Floyd дори е заснела клип към една от своите песни в Припят.

Категории на статиите:
Животът

Коментарите са затворени.

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори