Неочакван студен слой в атмосферата на Алфа Центавър

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

Антония Михайлова

Космическият телескоп „Кеплер” неочаквано за изследователите откри студен слой в атмосферата на звездата Алфа Центавър А, съобщи Европейската космическа агенция (ESA). Учените твърдят, че за първи път изследват атмосферата на друга звезда освен Слънцето. Подобни наблюдения в бъдеще се очаква да помогнат на астрономите в разбирането на активността на звездите в нашата галактика и как те формират протопланетни системи.

Звездите от системата Алфа Центавър са трите най-близки до нашата Слънчева система звездни обекти. Алфа Центавър е представена от три звезди, най-близката от които – Проксима Центавър, се намира на 4,24 светлинни години, а бинарната система Алфа Центавър АВ представлява двойка звезди, отдалечени от нас на 4,37 светлинни години.

Наскоро учените откриха около Алфа Центавър В екзопланета, напомняща Земята. Сега изследователите са изучили атмосферата на съседната звезда и са открили в нея нещо много необичайно. Според изследователите в Алфа Центавър А ги привлича обстоятелството, че тя много прилича на Слънцето по температура, състав и възраст. „Това е фактически природна лаборатория, позволяваща ни да сравним много характеристики на двете звезди”, казват в ESA.

Като изследвали Алфа Центавър А, астрономите открили необикновен „студен” слой. Повърхността на температурата на Слънцето е около 6000 градуса, но в долните слоеве на атмосферата му има региони, където тя спада до 4000 градуса, а в короната температурата скача до милион градуса. Всички тези слоеве са известни на съвременната наука, но изучаването им не е лесно.

Сега специалистите наблюдавали Алфа Центавър А с инфрачервените очи на телескопа „Хершел” и открили в атмосферата на Алфа Центавър А нещо подобно на структурата на слънчевата атмосфера. Както и в случая със Слънцето, специалистите не разбират докрай особеностите на „студените” слоеве в атмосферата на звездата. Впрочем обстоятелството, че студени слоеве има не само нашето Слънце, сочат вече за някои особености в строителството на звездите като такива.

Категории на статиите:
Космос

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


*

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори