„Нови хоризонти” направи първи снимки на Харон

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

© NASA
Антония Михайлова

Американската междупланетна сонда „Нови хоризонти” (New Horizons) получи първите космически снимки на Харон – най-големия спътник на Плутон. Това ще помогне на астрономите да уточнят масата и други параметри на това небесно тяло, съобщава пресслужбата на НАСА, цитирана от РИА Новости.

„Самата картинка може и да изглежда много невзрачна за непрофесионалистите, но ако я сравним с първите снимки на Харон, направени от Земята, тази от „Нови хоризонти” изглежда направо потресаващо. Ние сме изключително радостни, че за първи път успяхме да видим Харон и Плутон отделно един от друг с помощта на инструментите на сондата”, казва водещият учен на проекта Хал Уивър от университета „Джон Хопкинс” в Балтимор, САЩ.

В момента „Нови хоризонти се намира между орбитите на Уран и Нептун. През юли т.г. научният екип на проекта провери работата на бордовата камера LORRI, предназначена за заснемане на далечни обекти. Така астрономите успяха да получат шест снимки на Харон, чието орбитално положение и размери съвпадат с общоприетите значения.

© NASA/Johns Hopkins University Applied Physics Laboratory/Southwest Research

„Много се радваме, че успяхме да получим първия си „пиксел” на Харон. След две години, когато „Нови хоризонти” се приближи максимално към Плутон и неговите спътници, ще получим снимки с резолюция милион пиксела и аз очаквам, че това ще ни направи милион пъти по-щастливи”, казва ръководителят на проекта Алън Стърн от Югозападния изследователски институт в Сан Антонио, САЩ.

© NASA/Johns Hopkins University Applied Physics Laboratory/Southwest Research

Сондата „Нови хоризонти” е изстреляна на 19 януари 2006 година. Основната й цел е Плутон и неговите спътници Харон, Никта (Никс) и Хидра. Очаква се апаратът да се приближи на минимално разстояние до разжалваната планета точно след две години – през юли 2015-а.

След това той ще може да продължи изследването на обекти в пояса на Кайпер – външен пояс астероиди. Там съществуват, както смятат астрономите, множество ледени тела, много от които са по-големи от Плутон.

Грешка, групата не съществува! Проверете синтаксиса! (ID: 5)
Категории на статиите:
Космос

Коментари

  • Уважаеми господа, „Нови Хоризонти“ одавна не се намира между орбитите на Юпитер и Сатурн. В момента е между тези на Уран и Нептун, като е по-близо до тази на Нептун. Смятам ви за сериозен сайт за научна информация, а не жълт новинарси сайт в който всеки превежда чужди материали както намери за добре.
    Поправете си грешката, не се притеснявайте – човешко е!

    Nedy Bulgaru 18 юли 2013 12:14 Отговор
    • Да, наистина, много благодарим за това, че ни обърнахте внимание.

      Антония Михайлова Антония Михайлова 18 юли 2013 15:29 Отговор

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


*

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори