„Нови хоризонти”: напред са само ледени джуджета

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

© Dan Durda
Антония Михайлова

Космическият апарат „Нови хоризонти“ премина последната планетна граница – орбитата на Нептун.

В понеделник, 25 август, космическият апарат, който по план трябва да достигне Плутон на 14 юли 2015 година, е пресякъл орбитата на газовия гигант.

Сега, 8 години и 8 месеца след старта, мисията се намира на разстояние почти 4,4 млрд. километра от Земята и почти 4 млрд. километра от Нептун. Пресичането на орбитата на Нептун, този важен етап, съвпада с 25-годишнината от историческата среща на Нептун с космическия апарат „Вояджър 2“ – на 25 август 1989 г.

Независимо че разстоянието от апарата до планетата е било много по-голямо от това, на което се е приближил към нея Вояджър 2, камерата на „Нови хоризонти“ е успяла да направи няколко снимки на 10 юли.

Визитата на „Вояджър“ в системата на Нептун е позволила да се разберат много нови неща за планетата – например Голямото тъмно петно – масивен ураган, подобен на Голямото червено петно на Юпитер.

Също „Вояджър“ за първи път е успял да направи ясни снимки на гигантската ледена система от пръстени, прекалено бледа, за да може да се разгледа ясно от Земята. „Нептун ни удиви, и Тритон – също“, казва Ед Стоун, който от дълги години е един от членовете на екипа на проекта „Вояджър в Калифорнийския технологичен институт в Пасадена, САЩ. „Сигурен съм, че с Плутон ще бъде същото.“

Много учени смятат, че сближаването на „Вояджър“ с Нептун през 1989 година може да се смята за своеобразна „предварителна демонстрация“ на това, което ще се случи следващото лято. Те смятат, че Тритон, с неговата ледена повърхност, ярки полюси, разнообразен ландшафт и криовулкани, е подобен на Плутон обект, който е бил привлечен на орбитата на Нептун.

Наскоро учените използваха снимки на Тритон, направени от Вояджър, за създаването на най-добрата за момента цветна глобална карта на тази странна луна.

„Много размишления има за това ще прилича ли Плутон на Тритон и ако да, то колко. Ето кое е най-вълнуващото, когато става дума за такива „първи срещи“ – ние не знаем с точност какво можем да видим, но знаем, благодарение на десетилетния опит от изследването на планети, че ще бъдем много изненадани.“

Областта на транснептуновото пространство (нерядко я наричат област на ледените джуджета), в която навлезе „Нови хоризонти“, се е протегнала от орбитата на Нептун на разстояние до 55 а.е. от Слънцето.

За разлика от каменисто-металичните обекти в пояса на астероидите между орбитите на Марс и Юпитер тук, по оценки на астрономите, са съсредоточени десетки хиляди малки ледени небесни тела, състоящи се основно от летливи вещества като метан, амоняк и вода, намиращи се в замръзнало състояние.

Плутон (заедно с най-големия му спътник Харон и четирите по-малки) е набелязан като главна, макар и не крайна цел на безпрецедентната експедиция на НАСА „Нови хоризонти“. В научната програма влиза възможно изследване и на други небесни тела от тази област.

На път към Плутон в средата на юли 2014 година е била проведена планирана корекция на траекторната скорост на апарата от 1,08 м/с, което трябва да осигури пристигането на апарата в зададената област – околностите на Плутон – след една година, тоест на 15 юли 2015-а. За тази цел са изразходвани 0,25 кг гориво.

Според изчисленията е възможно да се наложи още една корекция. Но това може да се случи след половин година, през февруари 2015 г., когато ще бъдат получени резултатите от наблюденията на Плутон и неговите околности от по-близко разстояние. Това ще позволи да се установят възможни присъствия на малки и все още невидими за наблюдение небесни тела в околностите на Плутон (спътници, прахови образувания или пръстен близо до планетата джудже).

В такъв случай корекцията ще носи изпреварващ характер, което ще позволи да се избегнат възможни сблъсъци по пътя към целта.

Включване на дистанционното управление и провеждането на нови корекции ще бъдат провеждани само в случай на необходимост, тъй като запасът от наличното на борда гориво от 53 кг е определящ фактор в провеждането на планираната научна програма на експедицията.

През лятото на следващата година апаратът ще пристигне в околностите на Плутон, а на 15 юли ще премине на минимално разстояние 12 5 000 км от неговата повърхност.

В този период от прелета, който ще продължи около 9 дни, се предполага провеждането на детайлно дистанционно изследване на Плутон и неговите околности, включително снимки от повърхността на Плутон и Харон с резолюция от 1 до 40 км, съставяне на карта на разпределението на температурите на повърхността, изследване на атмосферите на тези небесни тела.

За този период ще бъдат събрани, а впоследствие – предадени на Земята, повече от 4,5 гигабайта ценна научна информация.

След изпълнението на прелетния участък край Плутон станцията трябва да бъде насочена към едно или две избрани небесни тела в пояса на Кайпер.

В близките дни – още на 29 август 2014 г., „Нови хоризонти“ ще бъде приведен в така наречения спящ режим с цел икономия на енергия.

През февруари 205 г. трябва да започнат непосредствените наблюдения и снимки от борда на сондата, приближаваща системата на Плутон. Въз основа на получената информация ще бъде взето решение за необходимостта от изменение на параметрите на траекторията на апарата.

Грешка, групата не съществува! Проверете синтаксиса! (ID: 5)
Категории на статиите:
Космос

Коментарите са затворени.

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори