„Нови хоризонти“ откри метан на Плутон

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

© NASA
Антония Михайлова

Данни от спектрометъра на сондата „Нови хоризонти“ показват, че на повърхността на Плутон присъстват достатъчно големи залежи замразен метан. Това потвърждава резултатите от земните наблюдения от края на 70-те години на миналия век, съобщава пресслужбата на НАСА.

„Знаехме, че има метан на Плутон, но това е първото „местно“ потвърждение на този факт и първата проверка на нашите инструменти. Скоро ще разберем колко метан се съдържа в различните ъгълчета на планетата“, казва Уилям Грънди (William Grundy) от обсерваторията Лоуел във Флагстаф (САЩ).

Както обяснява ученият, метанът на Плутон е интересен на планетолози, геолози и астрономи, тъй като той по-скоро се явява следа от първичната материя на Слънчевата система, която е достигнала до нас във вида, в който е съществувала преди 4,5 млрд. години.

По този начин изучаването ѝ може да ни подскаже как са изглеждали „тухлите“, от които са били образувани всички планети и малки небесни тела.

Допълнително НАСА е подготвила видео от камерата LORRI на „Нови хоризонти“, получено по време на сближаването на сондата със системата на Плутон. Благодарение на това видео публиката на Земята получава първа възможност да разбере как „лодкарят“ Харон се върти около своя повелител – бога на подземния свят, добавя РИА Новости.

Категории на статиите:
Слънчева система

Коментарите са затворени.

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори