„Нови хоризонти“ се обади след срещата с Плутон

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

© NASA
Антония Михайлова

Американската космическа станция „Нови хоризонти“ предаде първи сигнал на Земята след сближаването с Плутон, съобщават от НАСА.

В 3:54 часа тази нощ е получен сигнал от космическия кораб, всичките му системи работят нормално и той е готов за предаване на получената информация.

В историческия вторник, 14 юли 2015 година, в 14:49 часа българско време апаратът премина на разстояние 12 500 км от Плутон и продължи движението си през неговата система. За последните 13 часа апаратът е провел повече от 150 измервания и още днес ще започне да предава получената информация на Земята.

САЩ се нарекоха световен лидер в Космоса

Във връзка с успеха на мисията „Нови хоризонти“ съветникът на президента на САЩ по наука и технологии Джон Холдрън и ръководителят на НАСА Чарлз Болдън нарекоха Америка световен лидер в Космоса.

„Възхищавам се на последното постижение на НАСА, която не за първи път демонстрира световното лидерство на САЩ в Космоса“, казва Холдрън и добавя, че Америка вече е постигнала много в изследването на Космоса.

Като пример той отбелязал успехите на мисиите на космическия телескоп „Кеплер“ (предназначен за търсене на планети извън Слънчевата система) и спътника DSCOVR (за наблюдение на космическото време и атмосферата на Земята).

© NASA/APL/SwRI

© NASA/APL/SwRI

Като перспективи по изследването на Космоса от САЩ Холдрън посочва пилотираната мисия на астронавти на Марс, която, както се очаква, ще бъде осъществена през 30-те години. Програмата „Нови хоризонти“, според ръководителя на НАСА Чарлз Болдън, обобщава 50-годишни изследвания на Космоса.

„САЩ са първата страна, която достига Плутон, и с тази мисия ние завършваме първоначалния мониторинг на Слънчевата система – забележително постижение, с което не може да се похвали нито една друга нация“, казва Болдън.

Разходите на САЩ за осъществяването на мисията „Нови поризонти“, посветена на изследването на Плутон и най-големия му спътник Харон, превишават 600 млн. долара. Апаратът е изстрелян на 19 януари 2006 година от Кейп Канаверъл с ракета носител Atlas V. Година по-късно той преминава на 2,3 млн. км от Юпитер и предава ценна информация за планетата и нейните спътници.

След това апаратът продължава пътешествието си в „спящ режим“ за икономия на ресурси и през януари 2015 г. е събуден за срещата му с Плутон. Именно оттогава започва същинската част от изследването на системата на Плутон.

Категории на статиите:
Слънчева система

Коментарите са затворени.

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори