Прашните бури на Марс

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

© NASA
Антония Михайлова


Сондата MRO е помогнала на учените да съставят първата в историята на астрономията карта на прашните бури на Марс, като проследили как и къде се движат марсианските ветрове в различни сезони на годината, съобщава НАСА.

„Когато започнахме да следим температурната структура на бурите на Марс, а не частиците прах в тях, започнахме да виждаме закономерности, дирижиращи тяхната работа. Тяхното откриване и разбирането, какво управлява раждането на бури на Марс, ще ни позволят да се приближим към разкриването на тайните на неговата атмосфера“, казва Дейвид Кас (David Kass) от Лабораторията за реактивно движение на НАСА в Пасадена.

Кас и колегите му вече повече от шест години следят прашните бури на Марс, като използват инструментите на орбиталните сонди, включително и апарата MRO, способен да наблюдава движението на частиците прах и колебанията на температурите в тези бури.

Както разказват учените, НАСА е започнала да следи бурите на Марс през 1997 година, когато към Червената планета пристигнала сондата Mars Global Surveyor, но тези наблюдения не могли да разкрият причините за това, защо прашните бури се раждат на нейната повърхност и какви периодични процеси в атмосферата управляват тяхното поведение.

Авторите на статията са успели да намерят ключ към загадката на прашните бури на Марс, като анализирали данните от два инструмента – MCS на сондата MRO и спектрометъра TES на Mars Global Surveyor. Първият инструмент помогнал на учените да следят поведението на частиците прах, а вторият – да измерят тяхната температура и температурата на въздуха.

© NASA/JPL-Caltech/MSSS

© NASA/JPL-Caltech/MSSS

Както обясняват учените, лъчите на Слънцето, падащи на Марс, много силно нагряват праха в неговата атмосфера, в резултат на което студеният въздух в участъците, където започва прашната буря, може да се нагрее с 35 и повече градуса по Целзий в сравнение с  околните райони. Това значително променя начина, по който се движат ветровете и как работи атмосферата като цяло.

Като изучили този процес, Кас и колегите му изяснили, че на Марс всяка година възникват три големи прашни бури, чиито мащаби и време на настъпване може да се предскажат по температурите на въздуха и поведението на частиците прах.

На пример голямата буря „А“ възниква на северния полюс през есента и постепенно се движи към южното полукълбо на Марс, където се усилва от по-високите температури на въздуха. Двете други бури – „В“ и „С“ – възникват на юг и север по време на лятото в южното полукълбо.

Учените от НАСА смятат, че получените от тях карти на бурите и закономерностите в тяхното развитие ще окажат неоценима помощ при кацането на първите хора на повърхността на Марс и при изграждането на колония.

Според учените картите ще помогнат в предсказването на бурите и подготовката за проблемите, които те могат да носят със себе си, много преди тяхното формиране.

Грешка, групата не съществува! Проверете синтаксиса! (ID: 5)
Категории на статиите:
Слънчева система

Коментарите са затворени.

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори