Няма тайна камера в гробницата на Тутанкамон

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

Италиански екип се опитва да разкрие тайните на гробницата на Тутанкамон
Италиански екип се опитва да разкрие тайните на гробницата на Тутанкамон
Ивайло Красимиров

Край на мистерията. Резултатът от последните радарни тестове, проведени в гробницата на Тутанкамон в Долината на царете в Египет, отхвърля всякаква възможност за скрита, неизвестна досега кухина.

Няма непознати или скрити скрити помещения вътре в гробницата на фараона Тутанкамон край Луксор в Египет. Франческо Порчели от Политехническия университет на Торино и начело на италианския екип учени, провеждащ радарните анализи, не можа да потвърди информацията на японеца Хирокатсу Уатанабе от март 2016. Тогава японският учен изнесе данни, приети с ентусиазъм от египетското министерство на антиките, които твърдяха, че има 95% шанс за наличие на неизвестна досега кухина.

Резултатите на последните радарни сканирания бяха оповестени на 6 май в Кайро като част от програмата на конференция за Тутанкамон. Италианският геофизик обясни, че многобройните GPR (ground-penetrating radar) анализи, проведени в последните месеци на терена на погребалната камара на Тутанкамон, не са открили прекъсвания в стените, нито нещо друго, което да предполага наличието на скрита врата или пространство. Няма кухина зад северните или западните стени на камерата.

В заключение, хипотезата формулирана от британския египтолог Николас Рийвс през 2015, която предполага наличието на скрито помещение или коридори в гробницата на Тутанкамон, не може да бъде подкрепена от радарните данни.

Този резултат слага край на тригодишните спекулации за наличието на скрито помещение в гробницата на Тутанкамон. Идеята беше предложена от Рийвс, който е експерт по XVIII-та Династия. Той твърдеше, че изправени пред внезапната смърт на детето – фараон (Тутанкамон), древните египтяни са били принудени да положат останките му в гробница, която не е била предназначена за него: в случая – гробницата на Нефертити, съпруга на фараон Акенатон, баща на Тутанкамон.

Тези последни георадарни анализи са третите, които се провеждат в кралската гробница. Те бяха разпоредени от египетските власти с цел „да се сложи край на противоречията, провокирани от предишните две радарни проучвания, правени от японски и американски екипи“, както и да се прекратят медийните спекулации, които последваха. Заедно с експертите от Университета на Торино в настоящата експедиция са работили и двама геофизици от частни компании – Geostudi Astier от Ливорно и 3DGeoimaging от Торино.

Категории на статиите:
Археология

Коментарите са затворени.

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори