Няма тайна камера в гробницата на Тутанкамон

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

Италиански екип се опитва да разкрие тайните на гробницата на Тутанкамон
Ивайло Красимиров

Край на мистерията. Резултатът от последните радарни тестове, проведени в гробницата на Тутанкамон в Долината на царете в Египет, отхвърля всякаква възможност за скрита, неизвестна досега кухина.

Няма непознати или скрити скрити помещения вътре в гробницата на фараона Тутанкамон край Луксор в Египет. Франческо Порчели от Политехническия университет на Торино и начело на италианския екип учени, провеждащ радарните анализи, не можа да потвърди информацията на японеца Хирокатсу Уатанабе от март 2016. Тогава японският учен изнесе данни, приети с ентусиазъм от египетското министерство на антиките, които твърдяха, че има 95% шанс за наличие на неизвестна досега кухина.

Резултатите на последните радарни сканирания бяха оповестени на 6 май в Кайро като част от програмата на конференция за Тутанкамон. Италианският геофизик обясни, че многобройните GPR (ground-penetrating radar) анализи, проведени в последните месеци на терена на погребалната камара на Тутанкамон, не са открили прекъсвания в стените, нито нещо друго, което да предполага наличието на скрита врата или пространство. Няма кухина зад северните или западните стени на камерата.

В заключение, хипотезата формулирана от британския египтолог Николас Рийвс през 2015, която предполага наличието на скрито помещение или коридори в гробницата на Тутанкамон, не може да бъде подкрепена от радарните данни.

Този резултат слага край на тригодишните спекулации за наличието на скрито помещение в гробницата на Тутанкамон. Идеята беше предложена от Рийвс, който е експерт по XVIII-та Династия. Той твърдеше, че изправени пред внезапната смърт на детето – фараон (Тутанкамон), древните египтяни са били принудени да положат останките му в гробница, която не е била предназначена за него: в случая – гробницата на Нефертити, съпруга на фараон Акенатон, баща на Тутанкамон.

Тези последни георадарни анализи са третите, които се провеждат в кралската гробница. Те бяха разпоредени от египетските власти с цел „да се сложи край на противоречията, провокирани от предишните две радарни проучвания, правени от японски и американски екипи“, както и да се прекратят медийните спекулации, които последваха. Заедно с експертите от Университета на Торино в настоящата експедиция са работили и двама геофизици от частни компании – Geostudi Astier от Ливорно и 3DGeoimaging от Торино.

Грешка, групата не съществува! Проверете синтаксиса! (ID: 5)
Категории на статиите:
Археология

Коментарите са затворени.

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори