Опровергаха мита, че пълнолунието влияе на човека

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

Public Domain
Антония Михайлова

Мащабни наблюдения на съня и поведението на почти 6000 деца от всички континенти на Земята са показали, че фазите на Луната не оказват кой знае какво влияние на нашето поведение и на това, колко здраво спим, твърдят биолози в статия, публикувана в сп. Frontiers in Pediatrics.

„Фолклорът и понякога разкази от медицинската среда сочат, че фазите на Луната влияят на това, как се проявяват проблемите от психически характер сред хората и животните. И независимо колко много или малко научна основа се съдържа в тези твърдения, тайните на Луната ще вълнуват човечеството още векове“, казва Жан-Филип Шапю (Jean-Philippe Chaput) от Изследователския институт на Източно Онтарио в Отава (Канада).

Шапю и колегите му решили да се докоснат до тази тайна, наблюдавайки как организмите на 5812 деца от различни възрасти, раси, възпитание от най-различни слоеве на обществото и с различни нива на образование на родителите и техните доходи, реагирали на пълнолунието, новолунието и смяната на лунните фази.

Както обяснява Шапю, неговият екип избрал деца за изследването, тъй като те са по-податливи на резки промени в настроението, а също защото им е необходим доста повече сън, благодарение на което нарушенията в неговия режим по-силно влияят на тяхното самочувствие и настроение.

Учените наблюдавали децата в продължение на 28 месеца, което им дало изчерпателен обем от данни за това, как смяната на лунните фази може да влияе на тяхното настроение и сън. Техният анализ дал очакван резултат – с изключение на малко намаляване в продължителността на съня (с 5 минути, или 1%) по време на пълнолуние нашият естествен земен спътник не влияе на поведението или настроението на децата.

„Получените от нас резултати се явяват убедителен довод в полза на това, че Луната не влияе на поведението на човека. Единствено съществено изменение се явява това еднопроцентово изместване в продължителността на съня, но то може да се обясни с това, че в нашето изследване са участвали много хора.

Като цяло аз мисля, че не бива да се вълнуваме за пълнолунието и да се превръщаме във „върколаци“. Върху нашето поведение в голяма степен влияят гените, образованието, нивото на доходи и прочие социални неща, отколкото гравитационните сили, пораждани от взаимодействието между Земята и нейната спътница“, заключава Шапю.

Грешка, групата не съществува! Проверете синтаксиса! (ID: 5)
Категории на статиите:
Синя луна

Коментарите са затворени.

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори