Още една супер-земя изглежда добре, докато не я погледнем по-отблизо

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

Ивайло Красимиров

Нашата Земя е страхотна, но какво би се получило, ако беше по-голяма? Така наречените „суперземи“ са скалисти светове като нашия, но са няколко пъти по-големи и биха могли да ни предложат нов дом, ако някога напуснем Слънчевата система. Някои от свръхземите, които учените са открили, са твърде далеч от звездата си, за да са достатъчно топли за наличието на течна вода, така че те не са подходящи. Някои се намират в зоната за обитаване или близо до нея, което е чудесна новина за нас, но по-голямата част от тях са твърде далечни, за да помислим за посещение в момента.

Новооткритата супер-Земя около звездата GJ-740 е специална, защото е много близо до Земята, относително казано – само 36 светлинни години – но има и друг проблем. Там е много, много горещо.

Смята се, че планетата е около три пъти по-масивна от Земята. Това е доста голямо парче скала и тя обикаля около звезда, която е много по-хладна от нашето Слънце. GJ-740 е червено джудже, което означава, че пиковата му температура е с хиляди градуса по-ниска от тази на Слънцето. За съжаление, планетата е невероятно близо до своята звезда, като отменя повечето предимства на орбитата около по-хладна звезда и гарантира, че повърхността на супер земята е все още много, много гореща.

На Земята отнема цели 365 дни, за да завърши орбита около Слънцето. На тази новооткрита супер-Земя един ден е много по-кратък. Всъщност планетата завършва цяла „година“ само за 2,4 земни дни. Това показва, че планетата е невероятно близо до своята звезда и в резултат на това поглъща огромно количество радиация от звездата под формата на топлина и различни дължини на вълната на светлината. Учените нямат предположение колко гореща е повърхността на планетата, но със сигурност би била абсолютно негостоприемна за всякакви форми на живот, произхождащи от Земята.

„Това е планетата с втория най-кратък орбитален период около този тип звезди. Масата и периодът предполагат скалиста планета с радиус от около 1,4 земни радиуса, което може да бъде потвърдено при бъдещи наблюдения със спътника TESS ”, казва в изявление Борис Толедо Падрон, първият автор на статията. „Търсенето на нови екзопланети около хладни звезди се движи от по-малката разлика между масата на планетата и масата на звездата в сравнение със звездите от по-топлите спектрални класове (което улеснява откриването на сигналите на планетите), както и от големия брой на тези тип звезди в нашата галактика ”.

Въпреки това, въпреки че тази планета може да не е чудесна за междузвездна ваканция, тя може да предостави идеалната цел за текущи изследвания, свързани с това как се държат звездите, когато големи планети са в орбита около тях. Звезди като червените джуджета може да се окажат идеални цели за лов на екзопланети, а непрекъснатото търсене на нови светове вече напредва с нарастваща скорост.


Така и така си тук …

… искаме да те помолим за услуга. Ние сме малка независима редакция, което значи, че сами си решаваме какво да правим и за какво да пишем. Нямаме абсолютно никакви зависимости към рекламодатели, собствениците ни не са милионери, нямаме никакви взаимоотношения с политици или пък бизнесмени. Никой не редактира редактора. Никой не „насочва“ мнението ни. Затова ти можеш да ни подкрепиш. Ако ни четеш редовно и смяташ, че статиите, които качваме са полезни, интересни или забавни, може да натиснеш бутона по – долу и да дариш сума по свое усмотрение.




Грешка, групата не съществува! Проверете синтаксиса! (ID: 5)
Тагове:
Категории на статиите:
Вселена

Коментарите са затворени.

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори