OSIRIS-REx изпрати първи снимки от астероида Бену

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

Ивайло Красимиров

Космическата сонда OSIRIS-REx на НАСА прекара много месеци в космоса, за да достигне до целта си – голяма космическа скала, известна като астероида Бену (Bennu).

Мисията на космическия кораб ще бъде изпълнена през следващите няколко години, но пристигането му до Бену означава, че най-накрая ще получим много близък изглед от самата скала.

Едно от интересните неща за астероидите е, че те са склонни да не изглеждат така, както обикновено си ги представяме.

Научихме се от научната фантастика да мислим, че астероидите са едно голямо парче неравна скала, но реалността е много по-различна.

Както можете ясно да видите от изображенията, Бену е голяма прашна топка, засипана с дребни скални отломки.

Да се знае каква е повърхността на астероида е от изключителна важност за цялата мисия OSIRIS-REx, тъй като космическият кораб ще трябва да избере място, където да се приземи. След около година проучване, машината ще докосне астероида и ще вземе проба от повърхността му, преди да се върне обратно на Земята, където учените ще могат да изучават материала по-подробно.

Подобна на мисията към Бену изпълняват и от Японската космическа агенция със сондата Hayabusa-2, която пътува до друг астероид, наречен Рюгу (Ryugu) и вече се докосна до повърхността му.

Екипът, който се занимаваше със сондата, бързо забеляза, колко невероятно неравна и груба е повърхността на астероида, а сега изглежда, че ситуацията при Бену е почти същата.

Астероиди като тези, имат потенциала да разкажат много за историята на Слънчевата система, както и за материалите, от които първоначално са се формирали планети като Земята. Учените винаги са готови да изучават нови планети и далечни светове, но може би много по-малки е близки обекти като Бену, могат да кажат още повече за това, откъде е започнало всичко.

Грешка, групата не съществува! Проверете синтаксиса! (ID: 5)
Категории на статиите:
Слънчева система

Коментарите са затворени.

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори