Откриха двоична система от звезди и диск образуващ планети с перпендикулярна орбита

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

Ивайло Красимиров

Ново изследване проведено от астрономи от Университета Уоруик (Warwick) е открило първия потвърден пример за система от две звезди, която е обърнала заобикалящия системата диск до позиция, която е перпендикулярна, т.е. над орбиталната равнина на двете звезди. Международният екип от астрономи използва телескопа Алакама, (ALMA),  за да получи изображения с висока резолюция на диска.

Цялостната система представя необичайната гледка на дебел обръч от газ и прах, който кръжи под прав ъгъл спрямо орбитата на двоичната звездна систeма. Досега тази конструкция съществуваше само в умовете на теоретиците, но наблюдението на ALMA доказва, че съществуват дискове с перпендикулярна орбита от този тип и дори могат да бъдат относително често срещани.

Новото изследване е публикувано на 14 януари от научния сътрудник на Royal Society University д-р Грант Кенеди от катедрата по физика и Центъра за екзопланети на Университета Warwick в статия озаглавена „Кръгов протопланетен диск в полярна конфигурация. “

Д-р Грант Кенеди от Университета на Уоруик казва:

„Дисковете, богати на газ и прах, се виждат около почти всички млади звезди и знаем, че най-малко една трета от тези, които обикалят около единични звезди, образуват планети. Някои от тези планети завършват със завъртане противоположно на това на звездата, така че ние се чудехме дали подобно нещо би могло да бъде възможно и при циркюмбинарни планети (планети обикалящи около две вместо около една звезда). Теоретично така нареченото полярно несъответствие трябва да е възможно, но досега не сме имали доказателства за несъответстващи дискове, от които тези планети биха могли да се образуват.“

Д-р Кенеди и неговите колеги са използвали ALMA, за да определят ориентацията на пръстена от газ и прах в системата. Орбитата на двоичната система от звезди е била известна преди това от наблюдения, които определят как се движат звездите една спрямо друга. Чрез комбиниране на тези две части от информацията те успяват да установят, че пръстенът от прах е съвместим с перфектно полярната орбита. Това означава, че докато звездните орбити се обикалят една друга в една равнина, дискът обгражда тези звезди под прав ъгъл спрямо орбитите им.

Д-р Грант Кенеди добавя:

„Може би най-вълнуващото нещо в това откритие е, че дискът показва някои от същите характеристики, които приписваме на дисковете прах около единични звезди. Това означава, че останалата част от процеса на формиране на планетата може да се случи, може да има цяла популация от планети с орбити перпендикулярни на тези на звездите. Ако на вътрешния ръб на праховия пръстен има планета, самият пръстен ще се появи от повърхността като широка лента, която се издига почти перпендикулярно на хоризонта. Полярната конфигурация означава, че звездите се появяват, за да се придвижват и излизат от равнината на диска, като понякога придават на обектите две сенки. Сезоните на планетите в такива системи също биха били различни. На Земята сезоните се сменят през цялата година, когато обикаляме около Слънцето. Полярната планета обикаляща около две звезди също ще има сезони, които се сменят, тъй като различните географски ширини получават повече или по-малко светлина от звездите по цялата двоична орбита.“

Съавторът на изследването, д-р Даниел Прайс от Центъра за астрофизика (MoCA) на Университета „Монаш“ казва:

„Мислехме, че другите слънчеви системи ще се оформят точно като нашата, като планетите обикалят в една и съща посока около едно слънце, но с новите образи виждаме въртящ се диск с газ и прах, обикалящ около две звезди, при това също така откриваме, че този диск обикаля под прав ъгъл спрямо орбитата на двете звезди. ALMA е просто фантастичен телескоп, той ни дава толкова много възможности да изучим как се раждат планетите в други слънчеви системи“.

Категории на статиите:
Вселена

Коментарите са затворени.

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори