Откриха и втория кораб на Джон Франклин от 1845 г.

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

Ивайло Красимиров

Изследователи намериха останките от кораба „Терор“ на неуспешната британска експедиция на Джон Франклин, търсеща Северозападния арктически пасаж, съобщиха световните информационни агенции.

Останките на кораба, потънал преди 170 години, са намерени на 24 м дълбочина, недалече от о-в Бичи, в арктическия район Нунавут. Те са в добро състояние. Ръководителят на експедицията Ейдриън Шимновски ги нарече „капсула на времето“.

Това е вторият от двата потънали кораба на експедицията. Първият – „Еребус“, бе намерен през 2014 г. на около 50 км от „Терор“. Това са едни от най-търсените обекти в морската археология.

Ледовете блокират двата кораба край о-в Кинг Уилям през 1846 г. и те повече не излизат в открити води.
Известно е, че участниците в експедицията зимуват на този остров до 1848 г. Там на 11 юни 1847 г. умира Джон Франклин. През април 1848 г. останалите живи планират да напуснат лагера и да се опитат да достигнат до канадския бряг. Според ескимоси около 30-40 човека наистина се добират до северната част на континента, но много далече от западната цивилизация.

Джон Франклин (1786 – 1847) потегля със 128 души екипаж през 1845 г. с двата кораба „Терор“ и „Еребус“, за да търси Северозападния пасаж – прекия път до Азия от Атлантическия до Тихия океан през Арктика.

Грешка, групата не съществува! Проверете синтаксиса! (ID: 5)
Категории на статиите:
Археология

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


*

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори