Откриха магнитна ударна вълнà около Сатурн

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

© ESA
Антония Михайлова

Космическата сонда „Касини” за първи път откри слънчеви частици, движещи се с невероятна скорост около Сатурн. Наблюденията позволяват на учените отблизо да разгледат редкия феномен, случващ се около планетата с необикновена магнитна система.

Частиците идвали от Слънцето по време на мощни изхвърляния на слънчев вятър и достигали магнитното поле на Сатурн известно време след това. За първи път слънчеви частици около Сатурн са наблюдавани от „Касини” още през 2007 година, но чак сега апаратът ги е фиксирал в детайли. По време на последните наблюдения е установено, че Сатурн създава нещо като ударна вълнà, която значително ускорява частиците и им придава значителен енергиен заряд.

Подобни ударни вълни, макар и от по-големи мащаби, се наблюдават по време на формирането на нови звезди в галактиките, когато по време на взрив частиците се ускоряват до скорост, близка до светлинната. За първи път подобно поле се наблюдава около планета. Изследователите смятат, че подобни ударни вълни са основният източник на космическите вълни.

© ESA

В НАСА твърдят, че ударната вълна в магнитното поле на Сатурн съответства на тази около свръхновите и въз основа на нея може да се проведе изследване на звездите.

Грешка, групата не съществува! Проверете синтаксиса! (ID: 5)
Категории на статиите:
Космос

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


*

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори