Планира се гигантски мост между САЩ и Европа

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

© biggeststuf.com
Димитър Димитров

Президентът на Руската железопътна мрежа Владимир Якунин подготвя амбициозен план за свързването на Русия с Аляска чрез огромен мост – това ще бъде крайната връзка на теоретичния „мегапът“, който ще свързва САЩ, Русия и Европа.

Разбира се, това няма да стане утре, защото за построяването на такова съоръжение ще са нужни много пари, а Янукин все още се опитва да намери инвеститори. В момента той преговаря с китайското правителство, което също желае да подобри инфраструктурата на територията си.

Мостът, който ще преминава през Беринговия проток е само част от пъзела. В плановете се включват подобрения на пътната мрежа в Аляска и свързването на отдалечения град Ноум (Nome) с останалата част от САЩ (сега до Ноум може да се стига само по въздух, вода или чрез шейна). Също така, към транс-сибирската пътна мрежа ще бъде добавена нова магистрала.

„Това ще е международен, даже междуцивилизационен проект“, казва Якунин за The Siberian Times. „Това ще е алтернативата на сегашния нео-либерален модел, който предизвиква доста кризи. Проектът е „зона на бъдещето“ и ще цели да води, а не да достига технологиите.“

Името на проекта е Развиване на транс-евразийския пояс (Trans-Eurasian Belt Development), а предполагаемата му стойност се оценява на трилиони щатски долари. Логично е инвеститорите да не са особено въодушевени. От САЩ все още не са обявили официално становище по предложението. Крайната дължина на целия път вероятно ще е 20 921 километра.

Science Alert

Грешка, групата не съществува! Проверете синтаксиса! (ID: 5)
Категории на статиите:
Футурология

Коментарите са затворени.

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори