Почти откриха царица Нефертити

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

Антония Михайлова

Работещите в Египет археолози твърдят, че са открили свидетелства, че в гробницата на Тутанкамон наистина се намира тайна камера, в която може да е погребана царица Нефертити, съобщава ВВС.

Министърът на Египет по опазване на древните паметници Мамдух ал-Дамати е заявил, че експертите са 90% сигурни, че са открили стая под гробницата на Тутанкамон в Луксор.

Те са успели да направят това чрез сканиране на гробницата с помощта на специално оборудване, което не нанася вреда на паметника.

„Сега можем да кажем, че зад погребалната камера на Тутанкамон се намира още една стая, още една гробница“, разказал на пресконференция Ал-Дамати, цитиран от AFP.

Схема на гробницата на Тутанкамон с тайните стаи. © Nicholas Reeves

Схема на гробницата на Тутанкамон с тайните стаи. © Nicholas Reeves

Британският археолог Николас Рийвс възнамерява да проведе по-нататъшно изследване, тъй като е сигурен, че това е мястото, където е погребана Нефертити.

„Резултатите от сканирането ясно говорят, че гробницата има продължение, както и предсказвах – пояснява ученият. – Зад северната стена има свободно пространство. Ако съм прав, това е продължение на гробницата, което завършва с още една погребална камера.“

„Смятам, че там е Нефертити и всички данни сочат именно това“, подчертава Рийвс.

На свой ред Ал-Дамати отбелязва, че засега това са предварителни резултати. Сега японският специалист, който работи съвместно с археолозите, ще има нужда от около месец, за да анализира резултатите от сканирането.

Нефертити се славела с неземната си красота. Нейното име се превежда като „Прекрасната дойде“. Тя е била царица на Египет през 1351–1334 г. пр.н.е.

Николас Рийвс смята, че Тутанкамон, починал на възраст 19 години през 1323 г. пр.н.е., е умрял толкова внезапно, че се е наложило да го погребат в предната част на гробницата, първоначално предназначена за Нефертити.

Някои смятат, че Тутанкамон може да е бил син на Нефертити. Неговата гробница е открита през 1922 година. Тя била единствената от откритите гробници на фараони, останала практически недокосната от иманяри. В са открити повече от две хиляди предмета.

Коя е била Нефертити?
  • Пълното ѝ име е Нефер-Неферу-Атон Нефертити и означава „Прекрасната красавица на Атон, Прекрасната дойде“.
  • Тя била царица на Египет и жена на фараона Ехнатон през XIV в. пр.н.е.
  • Нефертити и Ехнатон установяват култа към Атон, бога на Слънцето.
  • Смята се, че тя се е омъжила на 15 години и е родила шест дъщери и един син.

Според някои теории Нефертити е била майка на Тутанкамон.

Грешка, групата не съществува! Проверете синтаксиса! (ID: 5)
Категории на статиите:
Археология

Коментарите са затворени.

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори