Прачовеците са плавали и са имали език, твърди американски професор

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

Ивайло Красимиров

Нomo erectus или предшествениците на модерния човек са били добри мореплаватели, които са се разбирали използвайки примитивен език. Това твърди проф. Даниел Еверет от университета Бентли в Бостън, САЩ. Новата теория обаче, освен поддръжници има и противници, за които доказателствата за изводите направени от Еверет са неубедителни.

Изправеният човек вероятно е бил първият предшественик на съвременните хора, напуснали африканския континент. Вкаменелости доказват присъствието им не само в Южна Европа, но и в Китай и дори Индонезия. Според новата теория хомо еректус е могъл да се движи през морето, което изисква познаване на поне една примитивна форма на език, казва Даниел Еверет пред вестник The Guardian.

Еверет, автор на книгата „Как се е появил езикът“, твърди, че представители на хомо еректус още преди около 1,8 милиона години са можели да пътуват из целия свят, а океаните не са били пречка за тях. И нещо още по-любопитно. Въпреки едно от най-големите океански течения, предшествениците на модерните хора са достигнали до остров Флорес в Югоизточна Азия, близо до Индонезия и вероятно са поставили началото на тайнствен вид хоминиди, дълго време идентифицирани като едно от загубените звена в развитието на човечеството.

И приди Еверет някои учени твърдяха, че хомо еректус са произвеждали морски плавателни съдове, но Еверет е убеден, че за да се осъществи пътуване през морета и океани също така са нужни и езикови знания.

„За да плават по морето е нужна група от поне двадесет члена. За да са успешни действията им и да стигнат до Флорес или другаде, те трябва да могат да си говорят. Не е възможно просто да се качат на плавателния съд и да се оставят той да ги носи нанякъде. Те трябва да имат уменията да гребат, а за да са синхронни в тези действия, трябва да изпълняват команди, да използват думи, а не просто да крещят“, твърди Еверет.

Теорията е намерила своите застъпници, като професор Кевин Ланланд, експерт по поведенческа и еволюционна биология  от Университета в Сейнт Луис „Св. Андрюс“. „Езикът, който познаваме днес, със сигурност не се е появил веднага, но постепенно се развива от малък речник и проста граматика към по-сложни изрази. Много е вероятно хомо еректус да има определена протолингвистична способност „, казва Ланланд.

Много учени обаче отхвърлят теорията на Еверет с липсата на добри доказателства за нея.
„Не съм съгласен, че хомо еректус е трябвало да имат кораби, за да стигнат до остров Флорес. Цунами например, може да закара предците на съвременните хора върху салове или плаваща растителност до там „, казва Крис Стрингер от Лондонският природонаучен музей.

Използването на някои инструменти, също така не е доказателство според Стрингър, че хомо еректус е бил способен да говори. „Шимпанзетата и гарваните също използват инструменти, но нямат система на човешки език“, казва той.

Теорията на Даниел Еверет е интересна, но тя поставя повече въпроси отколкото дава отговори. Остава неизвестно как прачовеците са прекосявали океани и защо това им се е налагало, кой ги е завел до остров Флорес или всяко друго място на хиляди километри от Африка и що за кораби са имали за да направят такова сравнително масово преселение на огромни разстояния без да се издавят и загинат?

Грешка, групата не съществува! Проверете синтаксиса! (ID: 5)
Категории на статиите:
Антропология

Коментарите са затворени.

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори