Преди да срещнем висш извънземен разум, трябва да станем суперраса

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

Антония Михайлова

Специалистите по търсене на извънземни цивилизации от центъра SETI смятат, че пришълците далеч не са малки зелени човечета, както е прието да се смята.

Ръководителят на програмата по търсене на извънземни цивилизации Сет Шостак очаква, че хората ще намерят извънземен живот в близките няколко десетки години.

Преди време стана известно, че не бива да очакваме да открием свръхразвита цивилизация от типа, който виждаме в научната фантастика. Но колонии от микроби или технологично неразвити същества са съвсем реални.

Директорът на центъра SETI отбелязва, че в бъдеще има шанс също така да срещнем не биологичен живот, а например цивилизация от роботи. Също така наскоро разбрахме, че има вероятност биологичният живот на някои планети да е загинал или да се е трансформирал и да го е заменил изкуствен интелект.

Според Шостак човечеството по-скоро ще се научи да създава собствени суперсъщества като господстващ на Земята вид, отколкото да се срещне с развит извънземен разум. Това звучи доста песимистично, когато го казва най-известният търсач на извънземен живот.

По-рано Шостак предрече изчезването на Homo Sapiens към края на XXI век. Както написа ученият в своя блог, биолозите вече са тръгнали по пътя на Холивуд и се готвят за процеса на конвергентна еволюция – „дизайнерски бебета“. Така човечеството ще съумее да замени себе си с „деца на пришълци“ – същества, които повече приличат на извънземни и съответстващи на условията на живот на други планети и в Космоса.

Именно по този начин „новото човечество“ ще успее да се „запознае“ с извънземните цивилизации, смята ученият.

Според него съществуващите във Вселената форми на разум отдавна са преминали през категорията на младите цивилизации, подобни на земната. Цивилизациите на пришълци по-скоро представляват изкуствен суперинтелект – „синтетично обединение на гениални постижения в социалните навици, науки, творчество и така нататък“.

„Отчитайки възрастта на Вселената, някои от тези чуждеродни мислещи машини може да са с милиони и дори милиарди години по-напреднали от нас“, цитира думите на Шостак изданието Express.

„Някои цивилизации на пришълци може да са постигнали стадий на суперинтелект посредством биологични усъвършенствани тела, но ние подозираме, че повечето просто са преминали на силициева форма на живот, а не са останали във въглеродната форма на живот“, добавя ученият.

72-годишният учен очаква подобни преобразувания и от земляните. След като човечеството създаде първия истински изкуствен интелект, неговата еволюция ще протича по-бързо от тази на хората. Това ще позволи на земния разум да излезе на ново ниво, смята експертът.

„Този процес се разгръща толкова бързо, че изглежда неизбежен фактът, че голяма част от интелекта сега във Вселената е конструиран, а не е роден“, отбелязва Шостак.

„Подозираме, че много извънземни цивилизации се развиват по постбиологичен път било с помощта на самоцифровизиране – сканиране на разума и пресъздаването му на компютър, било постепенно заменяйки частите от мозъка със силициеви компоненти“, пояснява директорът на SETI.

„Реалните извънземни могат да се отличават от нас така, както ние се отличаваме от трилобитите“, резюмира Шостак. И добавя, че преди да се срещне с висш извънземен разум, самото човечество трябва първоначално да стане суперраса.

Грешка, групата не съществува! Проверете синтаксиса! (ID: 5)
Категории на статиите:
Вселена

Коментарите са затворени.

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори