Прекарахме десетилетия и похарчихме милиарди, за да отговорим на един прост въпрос: има ли живот на Марс?

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

Curiosity на дюната Намиб. © NASA/JPL-Caltech/MSSS
Ивайло Красимиров

Но според становище на бившия учен от НАСА Гилбърт Левин, може би вече сме научили, че не сме сами във Вселената по време на експеримент, който Левин води за мисията на НАСА „Викинг“ на Марс през 1976 г.

НАСА изпраща два отделни „викинги“ – орбитални сонди и кацащи апарати до Червената планета, за да проведат експерименти и да се върнат със снимки. Това е първия път, когато САЩ безопасно кацат на Марс и изпращат снимки до Земята.

Сега Левин сензационно обявява, че при експеримента наречен Labeled Release, който той оглавява, са открили положителни резултати за наличието на живот на Марс.

Като част от експеримента, кацналият на повърхността апарат смесва проба марсианска почва с хранителен разтвор на азотна основа, който е „етикетиран“ с уникално радиоактивно въглеродно съединение. Теорията беше, че ако микроорганизмите в почвата метаболизират хранителните вещества, той ще изпуска радиоактивен въглероден диоксид.

Левин разказва колко „удивително” първоначалните резултати от експеримента са били положителни за наличието на микроорганизми, като при това са били потвърдени и от двата отделни кацнали на Марс апарати, намирали се на разстояние около 4 000 мили един от друг.

И Левин е непреклонен: хиляди надеждни тестове с почвени и микробни култури, базирани на Земята, проведени по това време, твърди той, подкрепят резултатите.

Но все пак има голяма неяснота и неговите резултати не са потвърдени. По-нататъшните експерименти „не предоставят ясни доказателства за наличието на живи микроорганизми в почвата в близост до местата за кацане“, твърди официално НАСА.

Левин обаче, подкрепя своето заключение с доказателства, получени след мисиите на викингите на НАСА, включително доказателства за повърхностни води, метан, амоняк и дори „червееви характеристики“, появяващи се в изображения, направени от роувъра на НАСА Curiosity.

Но НАСА продължава да е колеблива според Левин. Той твърди, че въпреки дългата история на Агенцията за изследване на Марс тя не е успяла след мисиите от 1976 г. да търси директни доказателства за живота, въпреки че търсенето е „сред най-високите приоритети на организацията“.

Вместо да изпраща проби от почвата на Марс чак до Земята – нещо, което ще опита да направи новият роувър на НАСА – Марс 2020. Левин смята, че учените трябва да разширят резултатите от неговите експерименти от 70-те години и да проведат допълнителни подобни тестове.

Но преди това да се случи, той ще трябва да убеди НАСА, че доказателствата на експеримента му за живот на Марс са валидни.

Грешка, групата не съществува! Проверете синтаксиса! (ID: 5)
Категории на статиите:
Слънчева система

Коментарите са затворени.

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори