Престъпниците все пак се раждат такива

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

Антония Михайлова

Един от най-известните в Германия експерти по мозъчните заболявания – неврологът от Бремен Херман Рот, твърди, че е открил участък в мозъка, който е отговорен за антисоциалното поведение на убийците, насилниците и крадците. „Участъкът на злото”, според неговите твърдения, е разположен в централната част на мозъка и се вижда на рентген като тъмна маса. Характерното тъмно петно в предната част на мозъка се проявява при сканирането на всички закоравели престъпници.

Доктор Рос направил откритието си след многогодишни изследвания на осъдени за насилствени престъпления, които направил за немското правителство. В хода на изпитанията Рот показвал на затворниците кратки филмчета и паралелно провеждал сканиране на техния мозък. Ученият забелязал, че всеки път, когато на екрана се показвали сцени на насилие, затворниците не показвали никакви емоции. Оставали напълно неактивни и областите от мозъка, отговорни за чувството на състрадание.

Рот смята, че предразположеността към насилие има генетична природа. Докторът твърди, че когато забележи отклонения в развитието на фронталния лоб на мозъка, той с 66-процентова вероятност може да предскаже бъдещия престъпник.

Какво най-често откроява престъпниците?

Диагноза 1: Феноменът „свръххора”

Според някои изследователи съществува феномен „свръхмъже” и „свръхжени”, при които по непонятни причини е удвоена една от половите хромозоми. Така всички мъже имат ХY, а повечето серийни убийци – ХYY. При жените съответно вместо стандартния набор ХХ се откроява друг – ХХY. Този синдром се среща при един на 800 индивиди. Една от причините за този феномен, както се смята, е наличието в кръвта на по-високо количество хормони, увеличаващи склонността към агресия – тестостерон, адреналин, естроген, прогестерон. Хората, склонни към насилие, се отличават и с понижен интелект – средният IQ на типичния престъпник е равен на 92 бала, тоест по-малък от средния с 8. Освен това престъпността се предава по наследство. На психолозите са известни цели семейства, които в продължение на поколения са наследявали наред с намаления интелект и склонността към убийство. Това е разбираемо – хората с недоразвит мозък са по-лесно внушаеми, от детството си се оказват в ролята на аутсайдери и се опитват да се проявят в антисоциални действия.

Диагноза 2: Всичко опира до обмяната на веществата

Проф. Валерий Василев, завеждащ катедрата по биохимия на Алтайския университет, е изследвал няколко хиляди души – успешни ученици и студенти, както и жени и възпитаници на Новоалтайската и Бийската възпитателна колония за непълнолетни, осъдени за тежки престъпления. Изводът е следният: в основата на агресията лежи патологично бърза обмяна на веществата (особено интензивно „работят” около 20 хормона), каквато не се наблюдава при нормалните хора.

Диагноза 3: Ниско ниво на ензими

В Института по психиатрия при Кралския колеж в Лондон са изследвали гените на група момчета, извършили убийство при насилие и грабеж. Анализът показал, че агресивното поведение е свързано с понижено съдържание в организма на ензима моноаминоксидаза. „Генетична структура, свързана с ниското ниво на активност на този ензим, има около една трета от населението – казва проф. Тери Мофит. – Ако например към дете с този тип генетичен строеж са се отнасяли зле в ранна възраст, то съществува доста голяма вероятност от него да израсне убиец.”

Диагноза 4: Прекалено много олово

Американският химик-аналитик Уолтър Уолч провел изследвания, сравнявайки химическия състав от косата на убийци и на примерни граждани. Оказало се, че организмът на агресорите съдържа ненормално количество химични елементи. Намалено ниво на литий, недостиг на кобалт и повишено съдържание на олово и кадмий в организма на престъпниците разстройват психиката и стават причина за неуправляемо поведение.

Източник: КР

Категории на статиите:
Аз, човекът

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


*

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори