Притежавал ли е биологично оръжие Третият райх?

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

© SPL
Антония Михайлова

Защо нацистките ентомолози са изучавали кой вид малариен комар най-добре понася пътешествие със самолет?

Учените нацисти от печално известния концентрационен лагер Дахау вероятно са се готвели да разгърнат война против враговете на райха. Наскоро открити документи сочат, че те са се готвили да натоварят самолетите не с бомби, а с комари – преносители на малария.

Известно е, че по време на Втората световна война и съюзниците, и японците са работили над превръщането на живи организми и природни токсини в оръжие. Отдавна се подозира, че аналогична доста секретна програма имала и Германия, макар че Хитлер официално е забранявал биологичното оръжие.

И ето че най-после биологът Клаус Райнхарт от университета в Тюбинген повдига завесата на тази страшна тайна. Според него под прикритието на ентомологичния институт, оглавяван от изследователя на насекомите Едуард Май (той починал през 1956 г.), на територията на концлагера се осъществявал зловещ проект и Май сложил ръка върху него, смята Райнхарт.

Ученият търсил в архивите рапорти на Май, в които се разказва, че най-добре е от самолетите да се хвърля този, а не друг вид малариен комар. Служителите от неговия институт изучавали колко време комарите са способни да издържат в Лос Анджелис без храна, и най-добре с изпитанието се справили Anopheles maculipennis.

Райнхарт коментира, че при цялата чудовищност подобна идея е смехотворна – маларийните комари едва ли ще оцелеят в сравнително студен климат и липсата на топли блата. В откритите от него документи не се казва нищо за това как са възнамерявали да ги отглеждат, в какви условия да ги превозват и къде да ги изхвърлят. Оборудването, с което разполагал Май, било прекалено ужасно.

Грегъри Кобленц от университета Джон Мейсън (САЩ) смята, че подобна програма не е имала перспективи. Според него, дори ако самият Май е имал сериозни намерения, до фактическото производство и приложение на този вид биологично оръжие било твърде далече – например колкото до Луната.

Спорът за това, наистина ли райхът е планирал биологична война, все още няма еднозначно разрешение. Повечето историци смятат, че изследователският институт, образуван в Дахау по заповед на шефа на СС Хайнрих Химлер през 1942 година, е имал отбранително, а не настъпателно значение. Но редица специалисти – например Франк Сноудън от Йейл – вярват в твърденията, че през 1943 година Германия е потопила блата южно от Рим и е заляла региона с маларийни комари, за да спре настъпването на съюзниците. Когато си притиснат в ъгъла, се хващаш за всяка сламка.

За какво може да му е бил на СС ентомологичен институт? Въшки – ето го отговора. Както подчертава Райнхарт, един от най-големите проблеми на Източния фронт бил тифът, чиито жертви ставали не само затворниците, но и надзирателите. Някои от затворниците в Дахау били принудени също да работят във военната и химическата промишленост. Следователно те са били необходими живи и здрави, затова ликвидирането на въшките и плъховете било проста необходимост (в това се състояла и отбранителната функция на института). Май е планирал да се занимава с различни преносители на зарази, не само въшки.

В същото време лекарят Клаус Шилинг е провел експерименти, заразявайки затворници с малария (за което го екзекутирали след войната). Той е имал на разположение множество анофелеси и от това обстоятелство, според Райнхарт, Май също се е възползвал.

Резултатите от изследването са публикувани в сп. Endeavour.

National Geographic

Грешка, групата не съществува! Проверете синтаксиса! (ID: 5)
Категории на статиите:
Синя луна

Коментари

  • Tylenol And Amoxicillin Online Deltasone No Prescription [url=http://tadalaf20mg.com ]online pharmacy[/url] Clomid Et Prise De Poids Zithromax Z Pak Dosing Acheter Misoprostal

    JeffSeenda 9 ноември 2017 03:52 Отговор

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


*

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори