Пускат генно модифицирани комари в Африка за борба с маларията

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

Ивайло Красимиров

Изследователи съобщиха, че са получили одобрение от правителството на Буркина Фасо, за да освободят генетично модифицираните комари в дивата природа на страната.

Този ход е част от дългосрочен план за изкореняване на видовете комари, предаващи малария. Това ще бъде първото освобождаване на генетично модифицирани животни в дивата природа на Африка.

Маларията се разпространява, когато паразити заразяват комарите, а тези насекоми я предават на хората, когато ги ухапят. Според Центъра за контрол и превенция на заболяванията (CDC), през 2016 г. са умрели 445 000 души от малария, като повечето от тях са деца в Африка. Ако можем да се отървем от този тип комари или поне да намалим броя им, казват учените, ние ще сме в състояние да намалим случаите на малария и смърт.

Комарите, които изследователите планират да пуснат в село Буркинабе в област Бана този месец, ще бъдат мъжки, генетично модифицирани, за да бъдат стерилни. Тези комари не са предназначени да изкоренят маларията – те ще бъдат там за един първи етап, за да помогнат на местните хора да се доверят на учените и да приемат програмата им.

Ако успеят да постигнат тази цел, изследователите в Буркина Фасо, както и други африкански държави, като Мали и Уганда, се надяват, по-късно да пуснат същинските генно модифицирани комари, които ще се борят с болестта в дивата природа. За разлика от комарите, одобрени от правителството на Буркина Фасо, тези комари ще бъдат генетично променени, за да носят мутации, предназначени да намалят рязко популацията на насекомите, които ще се предават към всичките им потомци.

Никой никога не е пускал в дивата природа животно, модифицирано с така нареченото „генно задвижване“ заради една основателна причина: това е много рисковано. Ако освобождаването на първата серия от генетично модифицирани стерилни комари създаде непредвидени последици, можем просто да изчакаме всички насекоми да умрат. След като обаче комарите с генно задвижване бъдат пуснати в дивата природа, няма да има опция да „отменим“ това действие.

Като се има предвид броят на смъртните случаи, причинени от малария обаче, рискът може би ще си струва.

Категории на статиите:
Животни

Коментарите са затворени.

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори