Разшифроваха овъглена част от Стария завет

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

Така изглежда добре съхранен свитък. Този, който са разшифровали учените, повече прилича на въглен. © zeevveez/flickr
Антония Михайлова

Пергамент, открит през 1970 година в руините на древна синагога, е разшифрован с помощта на микротомография. Ръкописът представлява част от Стария завет.

Овъгленият свитък с дължина седем сантиметра бил открит през 1970 година при археологически разкопки в националния парк Ейн Геди на брега на Мъртво море.

Учените са установили, че в свитъка се съдържат първите осем стихотворения от книгата Левит, създадена през VI век от нашата ера, съобщава AFP, като се позовава на авторите на изследването – учени от университета на Кентъки (САЩ). Книгата представлява част от Библията и е посветена на религиозната страна от живота на израелския народ.

Находката е разшифрована благодарение на микро компютърно-томографски скенер. Този метод позволява да се провеждат неинвазивни (ненарушаващи целостта) изследвания на вътрешната структура. Системата трансформирала получените снимки в 3D изображения.

„Най-съвременните технологии ни позволиха да разгърнем и прочетем свитъка с откъси от Библията, записани преди около 1500 години – казва Пнина Шор (Pnina Shor) от Израелското управление на древностите. – След Свитъците от Мъртво море това е най-значимата находка с библейски писмена.“

„Опитвахме се да прочетем написаното веднага след откриването, но, разбира се, безуспешно – разказва археологът Сефи Порат (Sefi Porat), един от екипа, работил на руините на синагогата през 1970 година. – Досега не знаехме какво крие това късче пергамент.“

Порат разказва, че Ейн Геди ил еврейско селище във византийския период (IV–VII век). Овъгленият свитък бил открит в ковчег в голяма синагога с изящни мозайки. Селището било изгорено напълно или по време на нашествието на бедуините, или поради конфликт с византийските власти и никой от жителите никога вече не се върнал там. Освен свитъка при разкопките на синагогата в Ейн Геди били открити бронзов свещник и касичка за дарения.

Пнин Шор твърди, че откритият свитък е попълнил празнина в знанията между свитъците от Мъртво море, написани преди повече от две хиляди години, и Кодекса на Апело, който датира от Х век.

Пергаментът се намира в Храма на книгата на Израелския музей в Йерусалим. Заедно с други важни ръкописи, най-ценни от които са Кумранските свитъци (или свитъците от Мъртво море) и Кодексът на Апело.

Грешка, групата не съществува! Проверете синтаксиса! (ID: 5)
Категории на статиите:
История

Коментарите са затворени.

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори