Руснаци откриха бактерии по корпуса на МКС, твърдят че може да са извънземни

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

© NASA
Ивайло Красимиров

Извънземни бактерии бяха намерени от външната страна на корпуса на Международната космическа станция (МКС).

Когато говорим за извънземен живот обикновено си представяме друга високоразвита цивилизация от „зелени човечета“, пристигането на космически кораб от звездите или получаването на радиосигнал от събратя по разум. Това е последица от научната фантастика съпътстваща хората от стотици години.

Реалността обаче, най-вероятно ще се окаже доста по-прозаична. Всъщност учените са готови за нея и са убедени, че извънземният живот е по-скоро на бактериално равнище и ще бъде открит от микроскоп, а не от космически кораб. Точно това твърди и Руската космическа агенция.

Руски космонавти от Международната космическа станция (МКС) твърдят, че са открили бактерия върху тампон, с който са взели проба от външната страна на станцията. Те са сигурни, че този организъм не произхожда от нашата планета.

Ако това откритие се докаже, това ще бъде първото конкретно доказателство за съществуването на извънземен живот.

Интересно е, че тампоните с проби от външната страна на космическата станция са взети преди години, но не им е било обърнато внимание.

Руският космонавт Антон Шкаплеров казва:

„На тези тампони са открити бактерии, които отсъстваха по време на пускането на модула ISS, тоест те са дошли от космоса и са се разположили по външната повърхност на станцията. Те се проучват сега и изглежда, че не представляват опасност за хората.“

Освен космическите бактерии, върху тампона са открити и бактерии произхождащи от Земята. Това е интересно, защото те са оцелели в космическото пространство цели три години, въпреки вакуума, космическите лъчи и големите температурни разлики.

Не става ясно обаче, как учените са успели да разграничат земните бактерии от тези, които „са дошли“ от космоса и са били открити в една и съща проба.

Космонавтите не са предполагали, че бактериите са на тампона, с който са взели проба от стената на МКС. Предполагаемите извънземни бактерии сега са на Земята и учените ги проучват основно, като първото изявление е, че те най-вероятно не са опасни за хората.

Източници:

Russia Today

Independent

Dailymail

Тагове:
Категории на статиите:
Орбита

Коментарите са затворени.

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори