Самотата съсипва имунитета

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

© FrameAngel / FreeDigitalPhotos.net

Антония Михайлова

Самотата не е много приятно състояние – заради нея чувстваме тъга, тревога, изпадаме в депресия и т.н. Тя влияе зле не само на психиката, но и на имунната система. Изследователите от университета на Охайо (САЩ) са открили, че самотните хора по-зле се съпротивляват на вируса на херпеса, освен това имат повишено ниво на възпалителни молекули, а хроничните възпаления може да предизвикат цял спектър заболявания – от сърдечносъдови до онкологични.

Връзката между самотата и лошото самочувствие е открита отдавна, но почти никой не я е изследвал с научни методи. Учените от Охайо са провели изследването си сред 200 жени на възраст около 51 години, преболедували от рак на гърдата, и 134 жени на средна възраст без сериозни здравословни проблеми, като се изключи излишното им тегло.

Отначало изследователите измервали нивото на антитела срещу цитомегаловируса (вируса на херпеса). Този вирус е доста разпространен и често съществува в организма в спящо състояние. Но дори да е активен, следите му не са видни – заразяването протича безссимптомно. Присъствието му може да се определи по антителата към него и колкото по-многобройни са те, толкова по-активен е вирусът в организма.

Изследователите съпоставяли нивото на антитела с резултатите от психологически тестове, които трябвало да определят степента на самотност сред участничките в експеримента. Оказало се, че колкото по-самотен бил човек, толкова по-активно се държал вирусът. Тоест имунната система при такива хора се опитва да се пребори с атаката му, но безуспешно.

Вторият експеримент, по време на който се измервало нивото на възпалителни цитокини, показал горе-долу същото – имунната система реагира зле при самота. Доброволките били подложени на неголям стрес (например да говорят публично или да решават математически задачи на дъската), след което се проверявало колко се е увеличило нивото на възпалителния интерлевкин-6. Както е лесно да се досетим, при самотните хора цитокинът бил повече. Тоест самотата задълбочавала стреса и така давала излишно натоварване на имунитета.

Резултатите от експеримента са изложени от учените на годишния конгрес на Обществото за личностна и социална психология, приключил преди дни в Ню Орлиънс, САЩ.

Общо взето, за да бъде човек здрав, трябва да има приятели и някой до себе си. Близките хора му помагат да се справя с проблемите, а стресовете, получавани от външния свят, не се превръщат в катастрофа за имунната система.

Тук обаче ще се наложи да разделим самотата на обективна и субективна. Случва се човек да живее сам, но да не се чувства самотен. Но има и случаи, в които човек се чувства сам дори сред семейство и приятели. И как се държи в този случай имунната система, е голям въпрос.

Освен това не бива да се забравя, че изследването има строго статистически характер и механизмите, свързващи нервната система и висшата нервна дейност с имунитета, все още остават в сферата на догадките и хипотезите.

Източник: LiveScience

Категории на статиите:
Аз, човекът

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


*

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори