САЩ ще пострадат силно от измененията на климата

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

Creative Commons
Антония Михайлова

В близките сто години САЩ ще пострадат силно от измененията на климата, следва от нови данни на НАСА. По цялата Земя значително ще нараснат среднодневните температури, ще се повиши разпространението на заболявания, а също опасността от глобални войни.

Измененията на климата на Земята остават един от главните проблеми, с които силните в света се борят с променлив успех. През 2014 година водещите учени на САЩ се отчели през Барак Обама и обещали, че измененията на климата за САЩ ще се превърнат в истинска катастрофа.

Изследователите разказали, че подобни изменения се проявяват още сега – страдащите от суша региони започват все по-силно да усещат недостиг на вода, а в другите части на страната с всяка година се случват все по-силни наводнения, предизвикани от проливните дъждове. Освен това важен проблем се явяват горските пожари, причина за които е аномалната жега.

XXII вещае подобни катаклизми не само за САЩ, но и за целия свят, следва от новите данни, публикувани от специалистите на НАСА.

За разлика от другите климатични модели масивът, събран в рамките на проекта NASA Earth Exchange (NEX), позволява да да се проведат изчисления на измененията на климата дори на ниво отделни градове. Така подготовката за бъдещи сътресения може да става както на ниво цялата планета, така и в рамките на отделни държави.

Още в началото на 2015 година концентрацията на CO2 на Земята е превишила 400 ppm (частици на милион). Според прогнозата към 2099 година концентрацията на CO2 на Земята ще се равнява на 900 ppm, което е 0ь1% от атмосферата на нашата планета.

В резултат на подобни изменения средната дневна температура в такива градове като Йерусалим, Ню Йорк, Лос Анджелис и Мумбай ще бъде +45 °C. В Лондон и в Париж през лятото температурите ще превишават +30 °C, от подобни жеги ще страда и Москва.

Като цяло подобни изменения заплашват и с по-катастрофални последствия – хималайските ледници в района на Еверест към 2100 г. просто ще се разтопят. Според изчисленията на учените това ще се случи с вероятност 99%. В случай че емисиите на CO2 се съкратят, подобна вероятност вече ще бъде равна на 70%.

Накрая, поради измененията на климата може да зачести проявата на феномена Ел Ниньо – глобално океанско-атмосферно явление, проявяващо се в периодичните колебания на температурите на повърхностния слой на водата в екваториалната част на Тихия океан и оказващо сериозно въздействие върху климата.

Учените са успели да изяснят, че това явление два пъти повишава риска от граждански войни в 90 страни по света. Така че може да се очакват не само палещи жеги, но и избухвания на войни по планетата.

Грешка, групата не съществува! Проверете синтаксиса! (ID: 5)
Категории на статиите:
Климат

Коментарите са затворени.

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори