Сателит на НАСА откри втора планета с размерите на Земята в обитаемата зона на нейната звезда

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

© David A. Aguilar (CfA)
Ивайло Красимиров

Учени от НАСА обявиха във вторник, че са открили планета с размерите на Земята, обикаляща около обитаемата зона на своята звезда. Наречена TOI 700 e, планетата е част от системата TOI 700 и е 95% от размера на Земята и най-вероятно е скалиста, според НАСА, която използва данни от своя сателит за изследване на транзитни екзопланети (TESS).

„Това е една от малкото системи с множество малки планети с обитаема зона, за които знаем“, каза Емили Гилбърт, постдокторант в Лабораторията за реактивни двигатели на НАСА в Южна Калифорния, която ръководи работата. Преди това НАСА откри три планети в същата система, наречени TOI 700 b, c и d. Планетата d също е в обитаемата зона на звездата, казват от НАСА.

„Новата планета е с около 10% по-малка от планетата d, така че системата също така показва как допълнителните наблюдения на TESS ни помагат да намираме все по-малки и по-малки светове“, каза Гилбърт. Пол Херц, старши съветник на асоциирания администратор на Дирекцията за научни мисии, каза през 2020 г., че „TESS е проектиран и изстрелян специално за намиране на планети с размерите на Земята, обикалящи около близките звезди“.

На TOI 700 са й необходими 28 дни, за да обиколи своята звезда, наречена TOI 700, малка звезда червено джудже, разположена на около 100 светлинни години от Земята.

През 2020 г. тийнейджър от Ню Йорк, стажант в НАСА, откри планета, 6,9 пъти по-голяма от Земята, която обикаля около две звезди, което учените наричат кръгова планета. От НАСА казаха, че откритието на Улф Кукиър (Wolf Cukier) е рядко, тъй като подобни планети обикновено са трудни за намиране и учените могат да ги открият само по време на транзитно събитие, когато едно от слънцата показва намаляване на яркостта.


Така и така си тук …

… искаме да те помолим за услуга. Ние сме малка независима редакция, което значи, че сами си решаваме какво да правим и за какво да пишем. Нямаме абсолютно никакви зависимости към рекламодатели, собствениците ни не са милионери, нямаме никакви взаимоотношения с политици или пък бизнесмени. Никой не редактира редактора. Никой не „насочва“ мнението ни. Затова ти можеш да ни подкрепиш. Ако ни четеш редовно и смяташ, че статиите, които качваме са полезни, интересни или забавни, може да натиснеш бутона по – долу и да дариш сума по свое усмотрение.
Грешка, групата не съществува! Проверете синтаксиса! (ID: 5)
Категории на статиите:
Вселена

Коментарите са затворени.

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори