Сексът в главите ни: Изследване върху сексуалните фантазии

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

Мегавселена
  • 9 септември 2016 г. в 10:18 Последна промяна:
    9 септември 2016 г. в 10:20

От романтично до брутално – когато хората фантазират за секс няма граници. Кои идеи обаче са нормални и кои издават някаква патология? Канадски учени искат да узнаят по-точно отговорите на тези въпроси. Те провеждат изследване по темата. Ненормалните или необичайните сексфантазии са неделима съставна част от някои официални диагнози и линии на третиране на психични смущения. Кое точно е ненормално обаче досега не е изследвано.

В клиниката сме наясно какво са „болните“ сексфантазии: те включват болка или партньор, който е принуждаван да прави секс, казва Кристиян Джойал от Университета Квебек в Монреал. „Кои фантазии обаче се срещат рядко в нормалното население или са ненормални?“

Никоя фантазия не е действително рядка

Учените са провели подробна онлайн анкета сред 799 жени и 717 мъже на средна възраст 30 години. Те са били разпитвани за сексуалните им представи. Кандидатите трябвало на базата на предварително описани 55 фантазии да отговорят дали са ги имали и дали могат да опишат своите собствени фаворити. В резултат екстремно малко фантазии се доказали като наистина редки, т.е. ненормални, казват учените в Journal of Sexual Medicine”.

  • Секс със дете или със животно: това са единствените две фантазии, които се срещат при по-малко от 2,4% от запитаните – те могат да бъдат категоризирани като ненормални, според настоящото изследване.
  • Девет фантазии учените категоризират като необичайни: сред тях игрите с „природно шампанско“, сексът с проститутка или с безпомощен човек. По-малко от 16% от мъжете и жените са отговорили, че имат подобни фантазии.
  • Повече от половината анкетирани са отговорили, че са имали цели 30 от 55-те фантазии. Сред тях например са сексът на публично място или да бъдат доминирани от партньора си.
  • Пет фантазии се оказали разпространени до 84% от анкетираните: сред тях е сексът с две жени (85% от мъжете). Обратно – за секс с двама мъже са мислили само 31% от жените. При жените най-любима е фантазията за секс в особено романтична атмосфера (85% от жените). 78% от мъжете обаче също имат тази фантазия.

Не всяка фантазия трябва да стане реалност

Голяма част от жените (65%) според проучването имат фантазии свързани с подчинение. Сред мъжете 53% си представят, че са доминирани. Фантазията да бъдат удряни имат 36% от жените и 29% от мъжете. Същевременно жените правят чувствителна разлика между фантазиите и това, което наистина искат да изживеят. Така например много от жените с фантазията за подчинение казват, че тази идея никога не трябва да става реалност. Обратно – мнозинството от мъжете твърди, че иска да преживее фантазиите си.

Представата за доминация над друг човек се споделя от 47% от жените и от 60% от мъжете.

83% от ангажираните мъже фантазират за любовница. При жените делът е 66%. Същевременно почти всички жени (92%) и мъже (88%) си пожелават романтични чувства при секс. Общо мъжете имат повече фантазии от жените и ги описват особено подробно.

Типично мъжка фантазия например аналният секс или идеята да се наблюдава партньорката по време на секс с друг, обяснява Джойал. Еволюционните биолози обаче не могат да обяснят тези фантазии, въпреки че са толкова разпространени сред мъжете.

Изследването може да обясни и някои социални феномени като популярността на книгата „50 нюанса сиво“ при жените, казва още той.

Грешка, групата не съществува! Проверете синтаксиса! (ID: 5)
Тагове:
Категории на статиите:
Антропология

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


*

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори