Системата на Сатурн прилича на антикварен магазин

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

Антония Михайлова

Спътниците и пръстените на Сатурн крият добро отношение към епохата на формирането на Слънчевата система, сочи нов анализ данни от космическия апаратКасини”.

Макар че повърхността им е „тонирана” от скорошни „замърсявания”, тези тела са на повече от 4 милиарда години. Водещият автор на изследването Джанрико Филаконе от Националния астрофизичен институт на Италия и колегите му отбелязват, че системата на Сатурн хвърля светлина върху химическата и физическата еволюция на цялата Слънчева система. Разбирането на тази еволюция изисква изучаването на само на спътниците или пръстените, но и на взаимодействието между тези обекти.

Инструментът VIMS (картографиращ спектрометър, работещ във видимия и инфрачервения диапазон) дава информация за това, как по системата на Сатурн са разпределени водният лед и цветовете (които се смятат за признаци на неводен и органичен материал). И показанията на спектрометъра във видимата част намекват, че оцветяването на пръстените и луните е повърхностно.

В инфрачервения диапазон VIMS е открил и голямо количество воден лед – той е прекалено много, за да се смята за донесен от комети и пр. Затова учените са направили извод, че ледът се е формирал в самото начало на образуването на Слънчевата система, тъй като Сатурн се върти извън пределите на т.нар. ледни линии. Условията във външната част на Слънчевата система благоприятстват съхраняването на водния лед (смятайте я за космически фризер). От вътрешната страна на тази линия водният лед и другите летящи вещества се разсейват доста по-лесно под действието на слънчевата топлина.

Двете страни на Япет силно се различават по яркост. Водещото полукълбо е вляво.
© NASA/JPL/Space Science Institute

Цветната „патина” върху частиците на пръстените и луните съответства на тяхното разположение в системата на Сатурн. Така Енцелад избелва всичко наоколо с огромните си гейзери, от които в околното пространство се изхвърля воден лед. А колкото по-далече от Сатурн са спътниците, толкова по-червена е тяхната повърхност заради Феба – обект, дошъл тук очевидно от пояса на Кайпер и разсейващ наоколо червен прах (особено страдат Хиперион и Япет).

Влиянието на Прометей върху пръстена се вижда добре.

Метеоритните дъждове извън пределите на Сатурн са придали на някои участъци от пръстените (основно на пръстен В) червеникав оттенък. Според учените това е окисление на желязо или полициклични ароматни въглеводороди, прародители на по-сложни органични молекули.

Една от най-големите изненади на изследването е аналогична червеникава окраска на картофоподобния спътник Прометей и съседните частици от пръстена. Другите луни в този район са бели. Според Бони Бурати от Лабораторията за реактивно движение на НАСА Прометей е образуван от материали от пръстена. Обикновено се смята, че частиците на пръстените са разрушени спътници, но, изглежда, е възможно и обратното.

Източник: Jet Propulsion Laboratory

Грешка, групата не съществува! Проверете синтаксиса! (ID: 5)
Категории на статиите:
Космос

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


*

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори