Скорошна вулканична дейност говори за възможен живот на Марс

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

Ивайло Красимиров

Напоследък чуваме големи новини за Марс почти всеки ден, въпреки че единствените пратеници на планетата са нашите верни приятели, марсоходите. Сега е червено и прашно, но учените знаят, че там е имало вода преди милиарди години. Но какво друго се случва там?

Очевидно вулканична дейност. Нови доказателства сочат, че Марс е имал активни вулкани в относително близко минало.

Според CNN орбиталните сонди около Марс са изпратили на НАСА изображения на район, който никога не са виждали досега. Според учените вулканите са изригвали на планетата преди около 50 000 години. Да, това изглежда като далечно минало. Но като се има предвид, че планетата е на милиарди години, всъщност това се случва доста скоро.

Въпросният район се простира на около 13 км дължина с около 32 км „вулканична цепнатина“ около него. Изследователите смятат, че тази област се проявява поради събитие, при което разширяващите се газове са довели до експлозия на магмата.

Снимките показват района на Марс Elysium Planitia, близо до екватора му. Тази област е бивше огнище на вулкани, с райони, където кората на планетата се напуква.

Какво всъщност означава всичко това? Това откритие предполага, че дори в момента на Марс може да се случи вулканична активност. Това вероятно се случва под повърхността и вероятно е причината за сеизмична активност, която е подходящо наречена Marsquakes.

И има шанс Марс да е бил обитаем под красивата си червена повърхност и да има някакъв живот в този регион. Изследователят от Планетарния научен институт Дейвид Хорват говори по-нататък за това откритие.

„Характеристиката на това находище абсолютно поражда възможността все още да има вулканична активност на Марс и е интригуващо, че последните трусове на Марс, открити от мисията InSight, са получени от Cerberus Fossae …

Взаимодействието на възходящата магма и ледения субстрат в този регион може да осигури благоприятни условия за микробния живот съвсем наскоро и увеличава възможността за съществуващ живот в този регион. „

Има още толкова много за научаване за Марс. Но, ако не друго, това откритие допълнително ни потвърждава, че планетата най-вероятно е жива.


Така и така си тук …

… искаме да те помолим за услуга. Ние сме малка независима редакция, което значи, че сами си решаваме какво да правим и за какво да пишем. Нямаме абсолютно никакви зависимости към рекламодатели, собствениците ни не са милионери, нямаме никакви взаимоотношения с политици или пък бизнесмени. Никой не редактира редактора. Никой не „насочва“ мнението ни. Затова ти можеш да ни подкрепиш. Ако ни четеш редовно и смяташ, че статиите, които качваме са полезни, интересни или забавни, може да натиснеш бутона по – долу и да дариш сума по свое усмотрение.
Грешка, групата не съществува! Проверете синтаксиса! (ID: 5)
Категории на статиите:
Слънчева система

Коментарите са затворени.

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори