Случай на убийство е разкрит след 33 000 години

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

Kranoti
Ивайло Красимиров

Вероятно извършителят е гледал жертвата директно в очите, когато е нанесъл два тежки удара по главата. Учените разкриха случай на убийство, извършено преди около 33 000 години.

Анализи на черепа от ранния палеолит доказват, че мъжът е получил два удара вероятно от левичар, както съобщава екипът в специализираното издание Plos One.

Черепът на зрял мъж е открит още през 1941 г. при миннодобивни дейности в пещерата Чикловина в южна Трансилвания (Румъния). Тогава находката включва още каменни инструменти и фосилизирани кости от мечка.

Черепът е счупен на две места. “Досега смятахме, че тези пукнатини са в резултат на процесите на ерозия,” казва антроположката Катерина Харвати от Университета Тюбинген.

Нови изследвания на компютърен томограф довели обаче до съмнения в тази теория. Учените доизградили черепа изкуствено и тествали различни сценарии. В крайна сметка един от тези сценарии дал най-доброто обяснение.

“Анализът на костната травма, както и експерименталните модели показват, че фрактурите са резултат от удари, нанесени с груба сила, вторият еднозначно с обект, подобен на бухалка“, казва Харвати.

Моделът доказва, че извършителят е стоял фронтално срещу жертвата и му е нанесъл два последователни удара, вероятно с лявата ръка. Жертвата вероятно е паднала на колене. Учените са сигурни, че мъжът не е преживял атаката, без да са сигурни, дали счупването на черепа е било достатъчно да го убие. Не е ясно дали жертвата е получила и други наранявания.

Жертва и извършител са били едни от първите модерни хора, населяващи Европа. Хората от късния палеолит са извършили решаващи открития. От тяхното време произхождат първите комплексни каменни инструменти, както и първите предмети на изкуството.

„Резултатите ни показват, че най-ранните модерни европейци са преживявали насилствени конфликти, дори убийства,“ заключава Харвати.

Източник SPIEGEL ONLINE.

Категории на статиите:
Антропология

Коментарите са затворени.

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори