Стресът и интензивната физическа активност увеличават риска от инфаркт

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

Ивайло Красимиров

Ако сте гневни или разтревожени, ще е добре да се успокоите, преди да преминете към интензивно ходене или гимнастика. Ако човек е стресиран или ядосан, напрягането утроява риска от инфаркт до един час, сочат резултатите от международно изследване, цитирани от Асошиейтед прес.

Физическите упражнения са антидот срещу стреса и могат да допринесат за предотвратяване на сърдечни болести. Новото изследване обаче навежда на мисълта, че има по-подходящо и по-неподходящо време за физически упражнения и че крайностите могат да причинят вреди.

Предишни изследвания фокусираха вниманието върху гнева и безпокойството като фактори, които могат да предизвикат инфаркт. Повечето от изследванията обаче бяха малки и бяха извършени в една-единствена страна. Новото изследване е извършено в 52 страни от учени от университета Макмастър в Хамилтън, Онтарио. То обхванало 12 461 души на средна възраст 58 години, прекарали първи инфаркт. Три четвърти от тях са мъже.

Участниците отговорили дали са били ядосани, разтревожени или напрегнати един час преди да получат инфаркт, както и през същия период предишния ден. По този начин учените имали възможност да сравнят риска в различно време за едни и същи хора и ефекта от потенциално отключване на инфаркт. Гневът и тревожността удвоили риска от симптоми на инфаркт до един час.

Напрягането имало същия ефект. Комбинирането на гняв и тревожност с напрягане по едно и също време увеличило повече от три пъти риска от инфаркт.

Този риск бил най-голям между 18 ч. и полунощ, независимо от влиянието на други фактори, като тютюнопушене, високо кръвно налягане и затлъстяване. Резултатите от изследването са публикувани в Circulation.

Тагове:
Категории на статиите:
Здраве

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


*

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори