Светът е обречен. Зрелищни кадри от бъдещето

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

Антония Михайлова

Всички сме чували, че в резултат на глобалното затопляне арктическите ледени шапки ще се стопят и нивото на Световния океан ще се повиши съществено.

Сега, в навечерието на климатичната конференция в Париж, климатолозите се опитват да привлекат още повече внимание към необходимостта от спешни мерки за спирането на глобалното затопляне.

И дори показват как ще изглеждат някои от най-големите мегаполиси в света след сто години, ако не обуздаем климатичните промени.

Екип от Climate Central е представил серия снимки, обработени с редактор, на които са изобразили нерадостното бъдеще на най-големите световни крайбрежни градове към 2100 година.001потопСпоред климатолозите този апокалипсис е неизбежен, въпросът е колко силен ще бъде той.

За всеки град са направени по две „снимки от бъдещето“ – едната показва какво ще се случи, ако светът рязко съкрати парниковите емисии и ограничи глобалното затопляне на 2°C, а втората – какво ни очаква, ако в тази насока не бъдат взети никакви мерки.002потопПод вода могат да се озоват големи градове като Ню Йорк, Лондон, Сидни и Шанхай.003потопСпоред изследователите от Climate Central парниковите емисии (изгорели газове от автомобили, използването на газ и въглища за производство на електроенергия и т.н.) ще се задържат в атмосферата дълго време, предизвиквайки ефект на затопляне дори много години след като той е прекратен.001 002Това означава, че светът е обречен на покачване на морското равнище дори ако успеем да намалим нашата зависимост от изкопаемите горива.003 004И все пак, провеждайки „бързи и агресивни съкращавания на въглеродните емисии“, в близките години бихме могли да предотвратим най-зловещите последствия, смятат учените, цитирани от The Daily Mail.005 006Climate Central е неправителствена организация, която анализира новостите и научните отчети за измененията на климата. Състои се от учени и научни журналисти.

9 потъващи града на видео

Картите са още един начин за визуализация на бъдещото покачване на Световния океан.

Интерактивната спътникова карта Google Earth позволява да се съвместят научните данни с триизмерни изображения. Още един проект предлага видеа, на които в бурни вълни се къпят Буенос Айрес, Дърбан, Хамбург, Хонконг, Лондон, Мелбърн, Рио де Жанейро, Ванкувър и Вашингтон.

Тези видеа от висотата на птичи полет са подготвени с използването на KML слоеве и научни данни. Потопът е пресъздаден за крайбрежните градове с достъпни 3D параметри в Google Earth.

За този проект специално са били разработени слоеве KML, съответстващи точно на нивото на повишение на Световния океан, което ще настъпи, ако глобалната температура нарасне с 2-4 градуса по Целзий. Такъв сценарий на потоп на планетата е възможен през следващите няколко десетилетия.

Възможни са два варианта на климатичните събития. При първия се съхраняват сегашните темпове на въглеродни емисии и температурата се покачва с 4°C. При втория емисиите се снижават и затоплянето се задържа на 2°C.

Грешка, групата не съществува! Проверете синтаксиса! (ID: 5)
Категории на статиите:
Климат

Коментарите са затворени.

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори