Съвпаденията са по-чести при хора, които са били близо до смъртта

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

Димитър Димитров

Тенденцията да забелязваме съвпадения в живота се наблюдава по-често при едни хора, отколкото при други. Има известен брой психологически и невропсихологически фактори, които допринасят за тази тенденция.

Апофения се нарича странното явление, при което забелязваме взаимовръзки между на пръв поглед несвързани неща. Също така, хората, които обработват информация по по-интуитивен начин и тези, които имат интереси в света на духовното, забелязват смислени съвпадения по-често от други, смята д-р Брус Грейсън (Bruce Greyson). Той е автор на статията „Значими съвпадения и преживявания близо до смъртта“, публикувана в списание Psychiatric Annals.

Грейсън цитира работата на Стефани Колман (Stephanie Coleman) и д-р Бернард Бейтман (Bernard Beitman), които са разработили скала за странни съвпадения (Weird Coincidence Scale, WCS). Целта на тази скала е да бъде изброена и категоризирана честотата на съвпаденията. Грейсън, който е професор по психиатрия и невроповеденчески науки във Вирджинския университет, използвал скалата, за да изчисли съвпаденията при хора, които са били близо до смъртта.

Той открил, че значимите съвпадения се увеличават при такива хора. „Главното откритие на изследването е, че преди хората да преживеят инцидент, който може да ги убие, те виждат по-малко значими съвпадения от средното равнище. Значимите съвпадения се увеличават драстично след преживяване на крачка от смъртта.“

Заключението на доктора е: „Данните показват, че предишна тенденция за разпознаване, анализиране и интерпретиране на съвпадения не води до преживявания, близки до смъртта. Точно обратното. Духовни изживявания, като близостта до смъртта, довеждат до по-голямата честота на значими съвпадения в живота на тези хора. Това от своя страна води до по-задълбоченото им анализиране и интерпретиране.“

The Epoch Times

Категории на статиите:
Психология

Коментарите са затворени.

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори