Церера прибави нови загадки

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

Странната планина изпъква на фона на местността със светли оттенъци и голяма височина. © NASA
Антония Михайлова

Обработката на данните, събрани от сондата Dawn, поднасят нови изненади. Съставът на загадъчните бели петна в центъра на кратера Окатор (Occator) и пирамидалната бяла планина на Церера все още не може да бъде определен.

На 9 август специалистите на НАСА са представили нови резултати от обработката на снимките, направени от космическия апарат Dawn. Особен интерес за учените е кратерът Окатор, който още при снимките от голямо разстояние се „изявил“ с арки петна в центъра. Загадка се оказала и самотната бяла планина с височина около 6 км. Близкият поглед на необичайния обект само добавил нови въпроси.

Ярките петна в кратера Окатор. © NASA/JPL-Caltech

Ярките петна в кратера Окатор. © NASA/JPL-Caltech

На ново видео от НАСА добре се вижда кратерът Окатор. В неговия център е разположено светло петно с високо албедо (отражателна способност), а също находище на по-малко ярки петна, които се виждат на фона на тъмната повърхност дори от разстояние стотици километри.

Първоначално учените смятали, че яркият цвят се обяснява с наличието на голямо количество воден лед, който се е разкрил в резултат на ударно въздействие. Но анализът на албедото и други характеристики на отразената светлина опровергали тази хипотеза.

Сега изследователите от НАСА продължават да анализират данните от снимките и обработват хипотезата за големи солни залежи.

Странната планина изпъква на фона на местността със светли оттенъци и голяма височина. © NASA

Странната планина изпъква на фона на местността със светли оттенъци и голяма височина. © NASA

 

Загадка станала и високата светла планина, която се възвисява самотно над сравнително равната повърхност. Планината не влиза в състава на планинския хребет и не се явява централна планина за кратера.

Това е необичайно, както и нейният цвят, и ярката ѝ пирамидална форма. Кратерът Окатор се намира в северното полукълбо, докато високата планина е разположена по-далече на югоизток.

Кратер Occator има диаметър 90 км и дълбочина 4 км. © NASA/ JPL-Caltech/UCLA/MPS/DLR/IDA/LPI

Кратер Occator има диаметър 90 км и дълбочина 4 км. © NASA/ JPL-Caltech/UCLA/MPS/DLR/IDA/LPI

Освен светлите петна и загадъчната планина сондата Dawn е открила на Церера и редица други интересни обекти – двойка големи ударни басейни – Urvara и Yalode в южното полукълбо, и ударния басейн Kerwan, чийто център е разположен южно от екватора.

Благодарение на данните от сондата е уточнен размерът на планетата джудже – тя има диаметър 949 км, с 10 повече, отколкото се смяташе по-рано.

Възможно е за решаването на загадките на Церера да помогне поредното близко прелитане на Dawn. В средата на август 2015 г. космическият апарат ще прелети три пъти по-близо до планетата, отколкото на 6 март 2015 година, когато се сближи с Церера на 1500 км.

Учените се надяват, че снимките от близко разстояние ще позволят да се разбере повече за необичайните особености на Церера и възможно – да се открият нови.

Категории на статиите:
Слънчева система

Коментарите са затворени.

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори