Цветът на козината предопределя дълголетието при лабрадори

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

Ивайло Красимиров

Шоколадовите лабрадори може да имат силен чар на улицата, но те са склонни да умират по-млади и да боледуват повече от техните жълти или черни връстници.

Това е изненадващото откритие, произтичащо от проучване на повече от 33 000 лабрадори, регистрирани във ветеринарна база данни в Обединеното кралство.

Проучването е ръководено от Пол МакГрийви от университета в Сидни, Австралия, като проследява демографската информация за всички лабрадори, регистрирани в британския клон на регистър, наречен VetCompass през 2013 г., и след това анализира  данните за заболявания и смъртност на произволна извадка на 2074 от тях.

Резултатите показват последователен модел: шоколадовите лабрадори се представят по-зле от жълтите си или черни събратя при почти всички показатели. Кафявите представители на лабрадорите представляват малко над 23% от кохортата на тази порода в Британия.

Малко над 61% от включените в извадката кучета са имали поне едно болестно разстройство, записано в базата данни на ветеринарния лекар, като най-често срещаната форма е инфекция на ушите, наречена външен отит, последвана от затлъстяване и дегенеративно ставно заболяване.

Затлъстяването е цветово неутрално състояние, засягащо почти 9% от кучетата. Инфекцията на ушите обаче, е значително по-често срещана при лабрадорите с шоколадова козина. Заболяването е регистрирано при 12.8% от черните животни, 17% от жълтите и 23.4% от кафявите.

Дерматитът е друго заболяване, което е обусловено от цвета на козината и се срещат почти четири пъти по-често при шоколадовите лабрадори.

„Болестите на кожата и ушите са значително по-чести при шоколадовите кучета, отколкото при черните или жълти кучета“, пишат МакГрийви и колегите му в доклад, публикуван в списание Canine Genetics and Epidemiology.

Основното заключение обаче е свързано с продължителността на живота. Лабрадорите, които не са шоколадови, живеят средно по 12,1 години, докато при шоколадовите средната продължителност на живота е 10,7 години.

Собствениците на черни и жълти лабрадори обаче могат да са щастливи. Според друг доклад, публикуван в същото издание, средната продължителност на живота на техните домашни любимци е една от най-дългите в света на кучетата.

Използвайки данни от известния клуб на любителите на кучета UK Kennel Club, екип от изследователи се стреми да следи дълголетието на всички породи кучета.

Резултатите установяват, че териерите West Highland  са най-дълго живеещата порода кучета, със средна възраст на смъртта 12,7 години. Обратно, тези с най-къс живот са Доберман пинчерите – едва 7,6 години.

Категории на статиите:
Животни · Наука

Коментарите са затворени.

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори